• Groelanda va înregistra mai multe precipitații sub formă de ploaie și nu zăpadă, între 2060 și 2070
  • Cercetătorii spun că o Arctică dominată de precipitații are potențialul de a destabiliza bilanțul de masă al calotei glaciare din Groenlanda.
  • Încălzirea globală ar putea depăși 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale în următorii cinci ani

Ploaia a căzut pe vârful ghețarilor din Groenlana anul acesta, din cauza temperaturilor mai ridicate decât normalul perioadei.

Groelanda va înregistra mai multe ploi decât zăpadă între 2060 și 2070, pe măsură ce criza climatică ridică temperaturile în această regiune, potrivit studiului citat de CNN și publicat în revista Nature Communications.

Problema dată de schimbările climatice arată că tranziția ar putea avea loc mai devreme decât au proiectat anterior oamenii de știință. Michelle McCrystall, autorul principal al studiului și cercetător în domeniul climei la Universitatea Manitoba din Winnipeg, a declarat pentru CNN că studiile anterioare sugerau că tranziția aceasta nu va avea loc decât între 2090 și 2100.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Studiul notează că precipitațiile se datorează în mare parte pierderii gheții marine. Cercetătorii spun că o Arctică dominată de precipitații are potențialul de a destabiliza bilanțul de masă al calotei glaciare din Groenlanda, declanșând o creștere globală a nivelului mării.

„Faptul că ar putea exista o creștere a emisiilor din dezghețul permafrostului sau o creștere a creșterii nivelului mării la nivel global, este o problemă globală și are nevoie de un răspuns global.”

Încălzirea globală ar putea depăși 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale în următorii cinci ani, conform unei prognoze pe termen lung realizate de Met Office.

Meteorologii spun că există șanse de 10% a unui an în care creșterea medie a temperaturilor depășește 1.5 grade Celsius, cea mai ambițioasă limită stabilită în cadrul Acordului de la Paris.