• Specialiștii consultați de New York Times spun că sunt șanse extrem de mici să contractezi virusul de pe haine sau încălțăminte
  • După fiecare ieșire din casă, e suficient să ne spălăm pe mâini, consideră experții
  • Riscul de infectare de la un colet e extrem de redus, deoarce Covid-19 supraviețuiește puțin pe carton

New York Times și-a încurajat cititorii să pună întrebări despre coronavirus, pentru a primi răspuns din partea experților. Așa a apărut o temă comună – cea mai mare teamă, care e probabil și a ta, e legată de prezența virusului pe haine, încălțăminte sau colete. Opiniile specialiștilor o să te liniștească, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la precauție atunci când ieși din casă pentru a merge la cumpărături, de exemplu.

Experții consultați de New York Times spun că nu e nevoie să îți schimbi hainele ori să faci duș atunci când revii acasă. Dar trebuie neapărat să te speli pe mâini, întotdeauna. Poți contracta Covid-19 de la o persoană infectată care tușește ori strănută, dar majoritatea picăturilor vor cădea pe pământ. Asta în cazul în care persoana respectivă nu strănută pe tine – atunci clar trebuie să mergi acasă și să faci un duș. Altfel, simpla mișcare a corpului împinge aerul și particulele virale departe de hainele tale – e o regulă simplă a fizicii.

La întrebarea “Cât rezistă coronavirusul pe suprafețe?”, avem un răspuns dat de un studiu publicat luna trecută – în condiții ideale, până la trei zile pe metal și plastic și cel mult 24 de ore pe carton. Explicația e simplă – cartonul are proprietați absorbante, iar virusul moare mult mai repede. De aceea e doar o posibilitate pur teoretică de a te infecta din cauza unui colet pe care îl atingi. Fii, totuși, prudent și spală-te pe mâini, iar dacă vrei să fii 100% sigur, nu atinge cu mâinile goale coletul respectiv timp de 24 de ore.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Ieșitul in casă e sigur, mai ales că virusul rezistă mai mult în spații închise. Tot ce trebuie să faci e să păstrezi distanța față de alți oameni. Sunt puține șanse să contractezi coronavirusul de pe încălțăminte, dar dacă poți, spal-o, pentru că așa elimini mai multe riscuri și bacterii, mai ales dacă ai un copil care merge de-a bușilea sau se joacă pe podea.