• Ministerul Sănătății din Brazilia a declarat că site-ul său a fost afectat vineri de un atac al hackerilor care a pus la pământ mai multe sisteme.
  • Hackerii au vrut să acceseze și informații despre programul național de imunizare și un altul folosit pentru a emite certificate digitale de vaccinare.

Site-ul Ministerului Sănătății din Brazilia a fost spart de hackeri. Din cauza atacului, guvernul a amânat pentru o săptămână implementarea noilor cerințe de sănătate pentru călătorii care sosesc în Brazilia.

„Ministerul Sănătății raportează că, în primele ore ale zilei de vineri, a suferit un incident care a compromis temporar unele dintre sistemele sale… care sunt în prezent indisponibile”, a precizat vineri într-o declarație.

Presupușii hackeri au postat pe site un mesaj în care se spune că datele interne au fost copiate și șterse. „Contactați-ne dacă vreți datele înapoi”, spuneau aceștia, incluzând un e-mail și informații de contact Telegram.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Mesajul fusese eliminat până vineri după-amiază, dar pagina web era în continuare indisponibilă, în timp ce datele utilizatorilor din aplicația ConectSUS dispăruseră.

Ministerul a declarat că lucrează pentru a-și restabili sistemele, transmite Reuters.

Ministrul Sănătății, Marcelo Queiroga, a declarat reporterilor că nu se vor pierde date, afirmând că ministerul deține toate informațiile care au fost scoase.

Conform măsurilor decise marți, după ce președintele Jair Bolsonaro s-a opus folosirii pașaportului cu vaccinuri, călătorii nevaccinați care ajung în Brazilia vor trebui să stea în carantină timp de cinci zile și să fie testați pentru COVID-19.

Poliția a declarat că investighează atacul

Presupușii hackeri, care se autointitulează Lapsus$ Group, au postat un mesaj pe site în care spuneau că datele interne au fost copiate și șterse.

„Contactați-ne dacă vreți datele înapoi”, se spunea, într-un aparent atac ransomware.

Procedura trebuia să înceapă sâmbătă, dar guvernul a anunțat că aceasta va fi amânată cu o săptămână, deoarece datele de vaccinare nu au fost accesibile online în urma atacului.

Formularele de urmărire a COVID-19 pentru pasagerii care sosesc pe liniile aeriene erau încă disponibile pe site-ul autorității de reglementare în domeniul sănătății, Anvisa, care nu a fost vizat.