- Femeile au resimțit durerea mai mare din cauza grijilor și responsabilităților suplimentare.
- Persoanele au completat un sondaj pe Internet, unde au fost întrebați despre intensitatea durerii. managementul farmacologic.
- Concluziile studiului arată că femeile au avut o severitate crescută a durerii în timpul primului lockdown.
Măsurile de izolare COVID-19 par să fi avut efecte drastice diferite asupra bărbaților și femeilor care trăiesc cu dureri cronice, femeile având o severitate mai mare a durerii, conform unei noi cercetări prezentate la Euroanaesthesia, reuniunea anuală a Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă (ESAIC), desfășurată online în acest an. Diferența dintre femei și bărbați ar putea fi dată de responsabilitățile suplimentare de îngrijire și de răspunsul emoțional generat de pandemie, spun cercetătorii.
Advertisment
„Cercetarea noastră sugerează că pandemia ar fi putut exacerba problemele legate de durerea cronică și unele inegalități de gen. Având în vedere că durerea cronică afectează aproximativ 20% din populația adultă a Uniunii Europene, este vital să înțelegem modul în care persoanele care trăiesc cu durere cronică sunt afectate de pandemie și să dezvoltăm intervenții de gestionare a durerii care să vizeze în mod clar femeile”, spune dr. Kordula Lang-Illievich, autor principal al studiului, Universitatea de Medicină din Graz.
Pentru a investiga modul în care restricțiile COVID-19 în Germania, Austria și Elveția au afectat persoanele cu dureri cronice, cercetătorii au invitat adulții care participă la grupuri de auto-ajutorare și care au suferit dureri cronice timp de cel puțin un an să completeze un sondaj pe Internet. Participanții au fost întrebați despre intensitatea durerii (măsurată cu ajutorul Scalei analogice vizuale 0-100, 0 reprezentând lipsa durerii) înainte și în timpul lockdown-ului COVID-19. De asemenea, aceștia au fost chestionați cu privire la managementul farmacologic și non-farmacologic al durerii, activitatea fizică, factorii sociali și psihologici.
Recomandări
579 de răspunsuri primite între 1 și 15 iulie 2020, 138 au fost de la bărbați și 441 de la femei (vârsta medie de 42 de ani), majoritatea fiind din Germania (56%), Austria (33%) și Elveția (11%). Cercetătorii au calculat diferențele dintre nivelurile medii ale durerii înainte și după primul lockdown COVID-19 și au comparat nivelurile între sexe. Răspunsurile au indicat faptul că femeile cu dureri cronice au perceput o severitate crescută a durerii în timpul primei carantine, în comparație cu nivelurile lor tipice de durere înainte de această perioadă.
Partenerii noștri