• Peste 44.000 de libanezi cer ajutorul Franței printr-o petiție online.
  • Spun că s-a ajuns aici din cauza corupției.
  • Macron le garantează că vor primi ajutor.

Peste 44.000 de libanezi au semnat o petiție online prin care cer ajutor autorităților din Franța, relatează Deutsche Welle.

Semnatarii vor ca Franța să preia controlul în Liban, în urma exploziei soldate cu peste 140 de morți și mai mult de 5.000 de răniți.

Unele voci afirmă că s-a ajuns în această situație din cauza corupției.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

„Autoritățile libaneze au demonstrat că nu sunt capabile să ofere țării siguranță și control. Țara aceasta a ajuns să-și dea duhul din cauza unui sistem defectuos, din cauza corupției, terorismului și a miliției”, se arată în petiția online.

„Considerăm că situația din Liban ar trebui să fie gestionată de Franța, pentru ca guvernarea să fie curată și durabilă”, au mai scris libanezii în petiție.

Disperare în Liban

O jurnalistă Deutsche Welle a afirmat că libanezii sunt disperați și au răspândit masiv petiția în social media.

„Au pierdut mai mult decât aveau. Și-au pierdut locuințele, bunurile și sunt în situația în care nu-și pot salva copiii. Pur și simplu nu știu ce să facă”, a mărturisit jurnalista.

Petiția libanezilor a fost adresată către Emmanuel Macron, care a vizitat Beirutul imediat după tragedie. A fost primul lider străin care a mers în haosul de după explozie.

Macron le-a promis oamenilor că Franța îi va ajuta și va discuta cu toți liderii politici libanezi pentru a stabili un nou pact.

„Vă garantez acest lucru. Ajutorul nu va ajunge pe mâini corupte. Am să discut cu toate forțele politice pentru a stabili un nou pact”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.

În perioada 1920 – 1945, Franța a avut control asupra Libanului, după un mandat stabilit în urma primului Război Mondial.