• Alina Șerban este prima regizoare de etnie romă din România, iar pe 21 ianuarie a avut loc premiera piesei sale de teatru „Cel mai bun copil din lume.”
  • Prin „Cel mai bun copil din lume”, Alina vrea să spună „o poveste universală”, simțită și trăită de mulți oameni.
  • Alina Şerban a participat în 2018 Festivalul de Film de la Cannes cu filmul „Singură la nunta mea”, unde a avut rolul principal.

Alina Șerban, prima regizoare de etnie romă spune „o poveste universală”. Alina Șerban este prima regizoare romă. Premiera piesei sale de teatru „Cel mai bun copil din lume“ a avut loc pe 21 ianuarie la Teatrul Național București (TNB).

Alina Șerban joacă povestea vieții ei în propria sa piesă de teatru. Regizoarea vrea să elimine, prin umanitate și empatie, stereotipurile asociate romilor. Și face asta prin spectacolul „Cel mai bun copil din lume“.

Pe lângă elementul etnic, aceasta este o poveste universală. Toată lumea știe ce înseamnă să te doară, să iubești, să te simți singur, să simți că nu poți.”, a detaliat actrița și regizoarea Alina Șerban.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cel mai bun copil din lume“ îți prezintă viața unei fete de etnie romă, care, după o adolescență în care se confruntă cu sărăcia și rămâne fără părinți, găsește puterea de a refuza un destin previzibil.

Lucas Molina Perez s-a ocupat de coloana sonoră a piesei de teatru. Artistul spune că „Cel mai bun copil din lume“ este un proiect special pentru el, pentru că a simțit pe propria piele cum e viața fără familie aproape, după ce la 19 ani a plecat de la el din țară.

Este emoționant să văd spectacolul. Adică, de fiecare dată, nu îmi dau seama că eu am făcut muzica asta […]”, a spus artistul Lucas Molina Perez.

Călăuzită de promisiunea făcută mamei sale, de a fi „cel mai bun copil din lume“, Alina cucerește lumea și își urmează visul de a studia la cele mai bune școli din lume.

Studenta la Psihologie, Raisa, a văzut spectacolul și spune că a impresionat-o povestea de viață a regizoarei.

Alina Şerban a participat în 2018 Festivalul de Film de la Cannes cu filmul „Singură la nunta mea” ce a intrat în competiţia ACID. Aceasta a jucat rolul principal în acest film.

Alina Șerban este prima femeie de origine romă ce scrie şi joacă piese cu mesaje socio-politice, prima femeie romă, regizoare ce a ajuns cu piesa sa manifest „Marea ruşine” să joace pe scena teatrului de stat, Excelsior.

Alina Șerban – succes răsunător în cinematografie

Alina Șerban este câștigătoarea premiului pentru cea mai bună actriță la Premiile German Actors Guild Awards 2020 pentru rolul principal din „Gipsy Queen”, nominalizată la categoria cea mai bună actriță la Premiile German Film Awards 2020 și reprezentanta României la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2018 pentru rolul principal din „Singură la nunta mea”.

Prima din familia sa care a absolvit liceul, a reușit să termine liceul la Tisch School of the Arts din New York și a obținut un masterat la Royal Academy of Dramatic Art din Londra, devenind o actriță premiată și prima femeie romă regizor de teatru și film din România, potrivit IMBD.

Ea a jucat rolul principal și a fost consultant de scenariu pentru trei proiecte de film europene axate pe experiențele femeilor de etnie romă: „Written/Unwritten”, „Alone at My Wedding” și „Gipsy Queen”.

Pentru primul său rol principal în cinematografie, Șerban joacă în lungmetrajul „Singură la nunta mea” de Marta Bergman, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2018 și i-a adus mai multe premii pentru cea mai bună actriță.

De asemenea, ea joacă rolul unei boxeri în filmul „Gipsy Queen”, de Huseyin Tabak, o producție germano-austriacă. Pentru interpretarea sa din ‘Gipsy Queen’ a câștigat premiul pentru „Cea mai bună actriță”la POFF Black Nights Film Festival Tallinn 2019, premiul pentru „Cea mai bună actriță” la The German Actors Guild Awards a fost nominalizată la Premiul Academiei Germane de Film – LOLA.

În 2020, Șerban și-a făcut debutul ca regizor cu „Bilet de iertare”/”Letter of Forgiveness”- primul film despre sclavia romilor scris și regizat din perspectiva romilor. Scurtmetrajul a fost premiat cu Mențiune Specială pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania și cu cea mai bună regie narativă la Female Voices Rock, SUA.