• Din cauza conflictelor cu Ucraina, Rusia a fost acuzată că a întrerupt gazele în mod intenționat, pentru a valorifica rolul de furnizor principal al Europei.
  • Kremlinul a negat aceste informații, spunând că nu folosește oprirea gazelor ca o armă geopolitică, iar Gazprom a declarat că toate obligațiile contractuale față de clienți au fost îndeplinite.
  • Monitorizând tensiunile din ce în ce mai puternice dintre Rusia, Ucraina și Occident, analiștii energetici se tem de o întrerupere completă a gazelor în Uniunea Europeană.

Tensiunile dintre Ucraina, Rusia și Occident cresc într-un ritm alarmant, iar Europa poate intra într-o situație de criză. Acest lucru a dus la teama populației de a rămâne fără gazele oferite de Rusia. Așadar, legislatorii și furnizorii au început să se gândească la planuri de urgență pentru Europa. Ele vor fi aplicate în cazul în care acest scenariu sumbru va avea loc.

„Livrările europene de gaze naturale sunt mult sub normele și stocurile lor tipice, așa că o întrebare cheie de pus este dacă Europa are suficient stoc de gaze naturale pentru a supraviețui”, a mărturisit Rob Thummel, manager senior de portofoliu la firma de investiții în energie TortoiseEcofin, în cadrul unei note de cercetare, conform cnbc.com

Fluxurile de gaze pe care Europa le-a primit din partea Rusiei au fost mult mai mici decât se preconiza. Analiștii au spus că acest lucru are ca scop confirmarea rolului de furnizor al țării furnizoare. Cu toate acestea, evenimentele din ultimul timp întăresc posibilitatea ca Rusia să oprească gazele.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Aproape 50% din gazele pe care Europa le primește sunt din partea Rusiei

Uniunea Europeană este aprovizionată cu gaze în proporție de 40% de către ruși, iar o parte din conductele prin care este transportat sunt localizate pe teritoriul Ucrainei.

„Având în vedere că a mai rămas multă iarnă, cred că există scenarii în care ar putea deveni, cu adevărat, provocatoare, iar stocurile ar putea scădea foarte mult. Europa are nevoie de Rusia din punct de vedere energetic, iar energia este atât de esențială, încât va fi foarte dificil să întrerupem aprovizionarea ambelor părți”, a mai declarat Rob Thummel.

Deși scenariul este unul sumbru, analiștii energetici de la firma de consultanță pentru risc politic Eurasia Group susțin că acest lucru este aproape imposibil. Aceștia afirmă că planurile de urgență au fost întocmite de către furnizorii de energie și de către oficiali, în cazul în care Rusia oprește gazele.