• Cercetătorii în domeniul sănătății sânilor de la Universitatea din Portsmouth și Universitatea St. Mary, au raportat o cădere de 70% în purtarea sutienului.
  • Un sondaj YouGov din 2021 a constatat că o tremie din femei au renunțat la sutien.
  • Boobs, o producție Wall to Wall, este documentarul realizat de Elizabeth Sankey, care abordează acest subiect din mai multe perspective.

Potrivit unui sondaj YouGov din 2021 s-a constat că o tremie dintre femei au renunțat la sutien în perioada de lockdown.

Cercetătorii în domeniul sănătății sânilor de la Universitatea din Portsmouth și Universitatea St. Mary, au raportat o cădere de 70% în purtarea sutienului, cu 25% dintre femei spunând că nu au intenția de a le mai purta.

Se pare că, această dorință vorbește mai mult despre complexele pe care femeile le au despre sânii lor. Acest lucru este valabil în mod special pentru femeile britanice. Un studiu recent al Universității Angela Ruski, realizat pe 18.000 de femei din întreaga lume, a arătat că cele din Marea Britanie sunt printre cele mai puțin mulțumite de sânii lor. Aproape 48% au declarant că și-ar dori ca decolteul lor să fie mai generos, în timp de 23% și l-ar dori mai mic.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Boobs, un documentar despre sâni și sutiene

Într-un documentar în care femeile britanice sunt mai susceptibile de a fi nemulțumite de mărimea sânilor lor decât femeile din alte țări, Channel 4 a lansat un documentar unic despre sâni.

Boobs, o producție Wall to Wall, este un documentar realizat de Elizabeth Sankey (Comedie romantică), care plonjează cu capul înainte în minunata lume a sânilor.

Sankey a folosit un mix de interviuri cu femei reale, alături de vedeta de reality show Megan Barton-Hanson, artista Sophie Tea și podcasterul Jackie Adedeji, și clipuri hilare, neaștepate din filme clasice.

Elisabeth Sankey, scenarist și regizor, a declarant: „Realizarea acestui film a fost o mare bucurie. Mi-a plăcut să trec prin sute de filme și emisiuni TV pentru a găsi cele mai multe momente cu sâni iconice, bizare și pline de trupuri, care au fost vreodată transpuse pe ecran”.

Sutienele sunt fie simboluri ale seducției – gândiți-vă la cele conice ale lui Marilyn Monroe din anii ’50, la cele cu imprimeuri de leopard ale lui Anne Bancroft în „Absolventul”, la cele din dantelă ale lui Margot Robbie în „Lupul de pe Wall Street”-, fie practice și deloc măgulitoare.

„De când mă știu, sânii au fost peste tot”, spune Sankey. „Sunt fotografiați la nesfârșit și încărcați în fiecare colț întunecat al internetului”.

De asemenea, putem descoperi și o serie de mesaje contradictorii despre acest subiect: sânii sunt o sursă de viață pentru copii, dar și obiecte sexuale. Sunt „cei mai buni” atunci când sunt „naturali”, dar cei îmbunătățiți chirurgical sunt încă adulați de tabloide și pe rețelele de socializare ( aproape două milioane de femei din întreaga lume au făcut operații la sânI în 2018). Ei sunt primul semn vizibil al devenirii unei femei, dar trebuie ascunși odată cu înaintarea în vârstă. Nu e de mirare că atât de multe femei se simt nelalocul lor, prinse într-o capcană.

După cum spune chirurgul plastician Jaqueline Lewis în film: „De ce sunt femeile atât de sensibile în legătură cu sânii lor? Poate pentru că femeile nu știu cum arată alți sâni normali.”

„Femeile poartă sutiene pentru acel sprijin liniștitor. Dacă porți un sutien care ți se potrivește bine, poate fi un adevărat stimulent de încredere și poate face ca hainele tale să arate mai bine.” spune Snooze Jenkinson, director de desing la Mark & Spencer.

„Tehnologia sutieneor moderne ar trebui să ne facă fericite”, adaugă Pelling. „La fel și noul accent pus pe sutienele grozave fără armături- esențiale în timpul închiderii”.

Cancerul de sân, o altă problemă abordată

O altă problemă abordată în filmul lui Sankey este cea a cancerului de sân. O femeie este dignosticată cu acest tip de cancer la fiecare 10 minute, potrivit organizației caritabile Breast Cancer Now.

Jo, în vârstă de 46 de ani, din Kent, a descoperit un nodul la sân în urmă cu patru ani și a fost supusă unei duble mastectomii, după care a ales să nu facă o operație de reconstrucție. În timpul documentarului, ea apare într-o defilare nud pe podium, pentru a o învăța de fiica ei de 14 ani despre încrederea în propriul corp. „Pentru cine mi-aș face o reconstrucție? O societate care spune că femeile ar trebui să aibă sâni”, spune ea. „Am decis să trăiesc plat”. „Sunt o femeie, cu sau fără sâni”.

Jurnalista Rosamund Dean. În vârstă de 41 de ani, a terminat recent tratamentul împotriva cancerului. „Nu cred că m-am împăcat încă cu ceea ce s-a întâmplat cu sânii mei”. „Probabil că aș fi spus că erau cea mai bună caracteristică a mea, înainte de cancer. Să-mi pierd părul în timpul chimioterapiei a fost greu, dar cel puțin va crește la loc. Sânul drept a fost reconstruit, dar se simte mai mare și mai dens decât cel stâng, așa că mă simt în mod constant strâmbă. În timpul zilei, aproape că uit de asta, dar încă mă simt grotesc atunci când îmi dau jos sutienul. A fost unui dintre cele mai dificile lucruri din întreaga experiență”.

Pelling spune, de asemenea, „Au fost momente în care m-am bucurat de atenția bărbaților datorită decolteului meu.” „Un străin – bărbat, evident – m-a întrebat odată dacă am sâni falși la teatru. De fapt, eram în primele etape ale sarcinii, iar ei crescuseră cu trei numere”.

Principalul lucru, spune Sankey, este că, în sfârșit, vorbim despre sâni. „Lecția pe care am învățat-o făcând acest film este că, desigur, femeile sunt mult mai mult decât corpul lor. Dar întotdeauna corpurile noastre sunt cele care sunt observate, evaluate și comentate primele”. „Cred că nimeni nu are un răspuns rapid, dar, împărtășindu-mi poveștile, temerile și corpurile lor, aceste femei încearcă să arate clar că nimeni nu ar trebui să se simtă rușinat de cine este sau de cum arată. Și sunt doar niște sâni. Treceți peste asta.”