• Gaura de foraj de la Kola este cel mai adânc loc din lume.
  • Kola Superdeep are 12 kilometri adâncime.
  • Oamenii de știință din URSS au săpat la ea 24 de ani.

În Murmansk, Rusia, dacă știi unde să te uiți, vei găsi o mică colecție de fier vechi și beton. Ceea ce nu e chiar interesant. Dar dacă te uiți mai atent prin dărâmături, vei găsi un disc ruginit mare fixat pe pământ. Acesta nu este doar un disc vechi – este capacul sudat al unei găuri de foraj care are o adâncime de 12 km în scoarța terestră, scrie sciencealert.com.

Ai nevoie de o comparație pentru a-ți da seama cât de adânc înseamnă 12 km? Îți spun că este mai adânc decât punctul cel mai adânc al oceanului – Groapa Marianelor. Aceasta este gaura cu cea mai mare adâncime care a fost săpată vreodată pe planeta noastră.

Denumită Kola Superdeep, gaura săpată de oameni seamănă cu o sondă de ţiţei abandonată, dar să știi că nu are nicio legătură cu asta. Însă, ce trebuie să știi e că ea este rezultatul a peste 20 de ani de războaie dintre Statele Unite ale Americii şi URSS.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Când oamenii de știință din URSS au început să foreze suprafața Pământului în anii ’70, au făcut-o pentru a afla mai multe despre conținutul scoarței terestre. „Pentru că adevărul este că știm mai puțin despre ceea ce este sub picioarele noastre decât despre ce este de cealaltă parte a Sistemului Solar“, a explicat Hank Green în 2014.

În următorii 24 de ani, acești oameni de știință au săpat în permanență, iar în anul 1994 era realizată Gaura de foraj de la Kola, cea mai adâncă gaură creată vreodată de oameni în scoarţa terestră.

Dar ce am învățat de fapt din toată această muncă grea?

După cum îți explică Green într-un video, pe care îl poți viziona mai jos, am aflat multe. În primul rând, faptul că există 12 km de apă în scoarța terestră, ceea ce oamenii de știință nici nu ar fi crezut că este posibil dacă nu ar fi văzut-o cu propriii ochi.

În plus, la aproape 7 kilometri adâncime au găsit fosile microscopice din 24 de specii de organisme unicelulare moarte de multă vreme.
De asemenea, au avut acces la roci vechi de 2,7 miliarde de ani, ceea ce este minunat. Totuși, aceste roci au devenit provocarea pe care oamenii de știință pur și simplu nu au putut să o depășească. De ce? Pentru că temperatura era de aproximativ 180 de grade Celsius, ceea ce înseamnă cu aproximativ 80 de grade mai cald decât au prezis oamenii de știință, așa că nu au putut trece de această căldură.

Ne vom gândi vreodată să săpăm la o adâncime mai mare decât atât? Ei bine, a trecut mult timp de la 1994, așa că nu spune niciodată niciodată.