• Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu: „Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate.
  • Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu: Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este minimă.”
  • Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu:Armata României a activat capabilitățile necesare pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor și mijloacelor, precum și pentru sprijinul autorităților publice, dacă situația o va impune.

Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care vorbește despre invazia rușilor asupra ucrainenilor. Acesta spune că agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei sunt o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional.

Estimările care anunțau iminența unei invazii a forțelor Federației Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă a conflictului ruso-ucrainean a adus cele două state în faza luptei armate. Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional.”, se arată în prima parte a mesajului șefului Statului Major al Apărării Daniel Petrescu.

Acesta a spus că acțiunile agresive ale Rusiei au determinat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să manifeste o mobilizare și o apărare colectivă care nu s-au mai văzut la nivelul Alianței de peste 70 de ani.

Recomandări

BELGIA PIERDE ÎN FAȚA SLOVACIEI
ROMÂNIA ÎNVINGE UCRAINA
NATO, ÎN ALERTĂ
82 DE LIDERI CER ELIBERAREA UCRAINEI
NOAH SCRIE ISTORIE PENTRU DISNEY
10 CANDIDAȚI VOR SCAUNUL LUI DRULĂ

„Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste șapte decenii a Alianței.”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

El a făcut referire la situația actuală a României în raport cu Rusia. Potrivit acestuia, prin apartenența la NATO, România este beneficiară celor mai puternice garanții se securitate pe care le-a avut vreodată.

„Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este minimă.”, a scris Daniel Petrescu.

El a declarat că Armata României a fost și este permanent „implicată în procesul de consolidare a capacității defensive naționale, precum și a posturii aliate pe flancul estic de descurajare a oricăror agresiuni, în complementaritate operațională cu NATO și partenerii strategici.”

Șeful Statului Major Daniel Petrescu a afirmat, totodată, că Armata Română se mobilizează în eventualitatea oricărei situații, consolidând capabilitățu și crescând capacitatea de reacție a forțelor proprii.

„Armata României a activat capabilitățile necesare pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor și mijloacelor, precum și pentru sprijinul autorităților publice, dacă situația o va impune. În strânsă coordonare cu structurile militare aliate, desfășurăm următoarele:

  • în plan național: consolidăm continuu capabilitățile și creștem capacitatea de reacție a forțelor proprii;
  • în context NATO: încurajăm participarea structurilor multinaționale aliate de tip „grup de luptă” în România, pentru asigurarea unui aliniament defensiv unitar și proporționat pe întregul flanc estic NATO;
  • în contextul Parteneriatului Strategic: continuăm demersurile de cooperare și suplimentare a prezenței militare americane pe teritoriul național.”, s-a referit Șeful Statului Major, Daniel Petrescu, în mesajul său de joi.