• Administrația Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Finlandei sau Suediei, în NATO, ar genera „consecinţe militare şi politice grave”.
  • Finlanda cooperează cu NATO în anumite structuri de securitate, dar premierul țării a afirmat că este improbabilă depunerea unei cereri de aderare în timpul mandatului său.
  • Rusia se opune extinderii NATO spre est şi cere garanţii de secuirtate din partea SUA și NATO.

Eventuala admitere a Finlandei sau Suediei, în Alianţa Nord-Atlantică (NATO), ar genera „consecinţe militare şi politice grave”, a avertizat, vineri după-amiază, Administraţia Vladimir Putin, conform BBC News.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a afirmat că, în cazul în care Suedia sau Finlanda vor încerca să adere la Alianţa Nord-Atlantică (NATO), acest lucru „va genera consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate”.

Noi considerăm angajamentul Guvernului Finlandei, în sensul unei politici de nealiniere militară, ca fiind un factor important în garantarea securităţii şi stabilităţii în nordul Europei”, a subliniat Maria Zaharova.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Finlanda cooperează cu Alianţa Nord-Atlantică în anumite structuri de securitate, dar premierul Sanna Marin a afirmat, luna trecută, că este „foarte improbabilă” depunerea unei cereri de aderare la orhanizație în timpul mandatului său.

Rusia se opune vehement extinderii Alianței spre est şi cere garanţii de secuirtate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice. Înainte de a lansa atacul militar împotriva Ucrainei, Administraţia Vladimir Putin ceruse garanţii că această ţară nu va adera la NATO.

Ucraina a refuzat să se conformeze solicitării de a nu încerca să adere la NATO, iar Administraţia Nord-Atlantică a semnalat că orice stat este liber să decidă aranjamentele în materie de securitate, subliniind, însă, că, în acest moment, nu există niciun plan de admitere a Ucrainei.