• Comisia Europeană a anunțat sâmbătă seară că, alături de Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, a convenit să deconecteze băncile rusești de la SWIFT.
  • Ursula von der Leyen: „UE este pregătită să continue izolarea Rusiei de sistemul financiar international. Țările UE, împreună cu parteneri, intenționează să deconecteze unele bănci rusești de la SWIFT.”
  • Casa Albă a anunțat că SUA se așteaptă ca, după ce au pierdut sprijinul Băncii Rusiei din cauza sancțiunilor impuse acesteia, rubla sa fie în cădere liberă.

Comisia Europeană a anunțat sâmbătă seară că, alături de Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, a convenit să deconecteze băncile rusești de la SWIFT. În acest răstimp, SUA, prin Casa Albă, au confirmat deconectarea unor bănci de la sistemul global financiar, iar Japonia își va coordona acțiunile cu SUA și UE, potrivit ministrul de externe japonez Yoshimasa Hayashi.

În coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, voi propune noi măsuri ale liderilor Uniunii Europene în sensul consolidării reacţiei noastre faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi în scopul perturbării abilităţilor lui Vladimir Putin de finanţare a aparatului de război”, a declarat, prin Twitter, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Cabinetul german de Miniștri a anunțat că țările vestice au convenit să deconecteze băncile rusești de la SWIFT.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Anunțul a fost întărit și de alte voci politice, precum șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

UE este pregătită să continue izolarea Rusiei de sistemul financiar international. Țările UE, împreună cu parteneri, intenționează să deconecteze unele bănci rusești de la SWIFT. UE va îngheța activele Băncii Centrale a Rusiei, precum și activele oamenilor de afaceri ruși”, a spus șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Toate băncile rusești care au intrat deja sub sancțiuni internaționale și, în viitor, alte bănci rusești, vor fi deconectate de la SWIFT. Guvernul german conduce decizia Occidentului privind noi sancțiuni.

Prim-ministrul Ucrainei a mulțumit Statelor Unite, Canadei și țărilor europene pentru angajamentul lor de a deconecta un număr de bănci rusești de la SWIFT, disponibilitatea de a paraliza activele Băncii Centrale și de a interzice „oligarhilor” ruși să-și folosească activele.

În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că anumite bănci rusești sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura deconectarea acestor bănci de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel mondial. În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să își utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre”, a transmis, sâmbătă, Comisia Europeană.

Reprezentanții CE au declarat că vor lansa săptămâna viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura punerea în aplicare a sancțiunilor financiare, prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate care se află în jurisdicțiile CE.

„Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare și de aplicare a legii în cazul altor oficiali ruși și elite apropiate guvernului rus, precum și al familiilor acestora și al celor care îi sprijină, pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în jurisdicțiile noastre. De asemenea, vom implica și alte guverne și vom depune eforturi pentru a detecta și a întrerupe circulația câștigurilor obținute în mod ilicit și pentru a le interzice acestor persoane să își ascundă activele în jurisdicții din întreaga lume”, a transmis CE.

Comisia Europeană a spus că statele vestice se angajează să ia măsuri care să limiteze vânzarea de cetățenie, prin numitele „pașapoarte de aur”.

În al treilea rând, ne angajăm să acționăm împotriva persoanelor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care permit rușilor bogați care au legături cu guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să aibă acces la sistemele noastre financiare”, a explicat Comisia Eruopeană.

Guvernul german a subliniat, de asemenea, poziția țărilor vestice cu privire la cetățenia europeană pe care, până acum, au putut-o primi rușii bogați.

„Țările occidentale au decis să renunțe la „pașapoartele de aur” care permiteau rușilor bogați și familiilor lor să primească cetățenia europeană în schimbul investițiilor”, a transmis guvernul german.

De asemenea, pe lângă UE și SUA, și Marea Britanie va deconecta o serie de bănci rusești de la SWIFT.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, duminică dimineață (ora 01:00 a României), că a decis, alături de partenerii internaționali, să excludă Rusia din sistemul financiar global.

În această seară, am luat măsuri decisive împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a exclude Rusia din sistemul financiar global, inclusiv primul pas important, acela de a exclude băncile rusești din SWIFT. Vom continua să lucrăm împreună pentru a ne asigura că Putin plătește prețul pentru agresiunea sa”, a scris premierul Johnson pe contul său de Twitter.

În același timp, Casa Albă a anunțat că SUA se așteaptă ca, după ce au pierdut sprijinul Băncii Rusiei din cauza sancțiunilor impuse acesteia, rubla sa fie în cădere liberă.

Sancțiunile SUA afectează 80% din activele sectorului bancar al Rusiei”, a transmis Casa Albă.

SWIFT este un sistem financiar global, de forma unei reţele între băncile din toată lumea, securizat și foarte sigur.