- Accelerometrele telefoanelor pot detecta vibrații care preced cutremurul.
- Avertizarea vine cu zeci de secunde înainte, suficient să te adăpostești.
- Google vrea să transforme telefoanele cu Android într-o rețea seismică.
Cred că și ție cuvântul cutremur îți trezește senzații nu tocmai plăcute. Cei de la Google și-au propus să te scape de spaime: accelerometrele telefoanelor vor fi folosite ca senzori seismici odată cu lansarea noii versiuni Android.
Advertisment
Tehnologia nu e foarte complicată. Când accelerometrul detectează o vibrație care precede cutremurul, așa numita undă P, trimite un semnal către server.
Dacă același semnal e trimis de mai multe telefoane din aceeași zonă, serverul emite avertizarea de cutremur.
Recomandări
Vei avea câteva zeci de secunde să te adăpostești până la sosirea undei responsabile de distrugeri.
Există o problemă, însă, cu cât ești mai aproape de epicentru, cu atât timpul de avertizare scade, după cum îți explică geofizicianul Mihail Diaconescu.
De la 20 la 30 de secunde ca timp de avertizare
„Distanța între focarul vrâncean și București, de exemplu, este destul de mică. Această diferență de timp de parcurs este undeva la 20-30 de secunde, în funcție și de adâncimea la care se produce cutremurul.
Deci la 20 de secunde mare lucru nu poți să faci. Până când te dezmeticești, cauți telefonul.
Deci asta este o limitare importantă pentru că poate să producă panică la un moment dat, oamenii nefiind educați în privința cutremurelor”, a explicat Mihail Diaconescu, geofizician.
- Google actualizează aplicația Gemini cu funcții live și Deep Research. Gemini Live va putea în curând să ofere direcții din Google Maps
- Papa Leon al XIV-lea confirmă disponibilitatea de a găzdui negocieri privind războiul din Ucraina
- Americanii folosesc Tiktok ca să salveze parcurile naționale. Trendurile ParkTok și MountainTok prezintă peisaje spectaculoase
- Spaniolii vor să decidă științific dacă vinul merită păstrat în dietă. 10.000 de persoane participă la un studiu întins pe 4 ani
- Ministrul Educației, Daniel David, vrea să legalizeze homeschoolingul în România: „Poate fi o soluție pentru situații de excepție”