Având o lichiditate în exces, depozitele bancare fiind mai mari decit creditele acordate, băncile nu s-au grabit să crească dobânzile la depozitele în lei, chiar dacă inflația a sărit în aer, făcând ca dobânda să fie real-negativă pentru cei care își tin economiile la banca.
Advertisment
BNR a majorat dobânda de referintă la 2,5%, prea putin ar spune unii analisti, iar Roborul a ajuns la 4,36%, chiar peste dobinda penalizatoare a BNR de 3,5%, care ar fi trebuit sa fie dobinda maxima din piata.
La depozite, bancile ofera intr-o varianta fericita o dobinda de 2,5-3,5-4% pe 1 an, in timp ce inflatia este dubla, la 8,5% si s-ar putea sa fie chiar tripla.
Ministerul Finantelor este ceva mai generos si vinde titluri de stat Fidelis cu o dobinda de 4,75% pe 1 an sau 5,5% pe an, la trei ani.
Recomandări
Acest razboi din Ucraina da peste cap toate toate previziunile. La Bucuresti, BNR ar fi vrut sa creasca mai agresiv dobinzile pentru a readuce inflatia sub control, dar s-ar putea sa nu mai poata sa faca acest lucru.
Acum mai important este lichiditatea din piata, scaderea presiunii pe Ministerul Finantelor care trebuie sa faca rost de bani pentru finantarea deficitului si evitarea unei scaderi accelerate a economiei.
Inflatia oricum creste si nu are rost sa te lupti acum cu ea. Din pacate economiile populatiei nu pot fi protejate de cresterea inflatiei, iar dobinzile vor ramine real-negative mai mult timp.Sunt vremuri grele.
Partenerii noștri