- Comisia Europeană a propus, miercuri, majorarea cu 3,4 miliarde de euro a prefinanțării totale din cadrul Sprijinului pentru Redresare în favoarea Coeziunii și Teritoriilor Europene (REACT-UE).
- Propunerea vine ca un impuls financiar pentru a sprijini statele membre care primesc şi găzduiesc refugiaţii care au părăsit Ucraina din cauza războiului.
- Propunerea urmează să fie aprobată și de alte organisme centrale ale UE.
Pentru a sprijini statele membre să primească și să găzduiască refugiații care fug din calea războiul din Ucraina, Comisia Europeană a propus, miercuri, majorarea cu 3,4 miliarde de euro a prefinanțării totale din cadrul Sprijinului pentru Redresare în favoarea Coeziunii și Teritoriilor Europene (REACT-UE).
Advertisment
„Peste trei milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească țara din cauza invaziei ilegale și nejustificate a Rusiei, iar numărul crește în fiecare zi. Țările UE și societatea civilă au arătat o solidaritate remarcabilă cu aceștia, iar UE intensifică asistența pentru cei care le oferă sprijin. Prin urmare, [din fondurile programului de coeziune a UE] țărilor Uniunii Europene, în special, celor care se află în prima linie, li se vor aloca 3,4 miliarde de euro”, a declarat Elisa Ferreira, Comisar pentru Coeziune și Reforme, citată de serviciul de presă al Comisiei Europene.
Pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune creșterea prefinanțării de la 11 % la 15 % din tranșa REACT-UE din 2021. În plus, pentru statele membre aflate în prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și pentru statele membre care au primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina. în raport cu populația lor națională (peste 1 % între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 – Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia Europeană propune creșterea procentului la 45 %. Această creștere totală a prefinanțării este egală cu 3,4 miliarde euro.care urmează să fie plătită statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori.
Recomandări
Odată adoptată de către colegiuitori, această măsură, în combinație cu flexibilitatea introdusă prin Acțiunea de coeziune pentru refugiați în Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor.
Propunerea urmează să fie aprobată și de alte organisme centrale ale UE.
Propunerea de astăzi, de majorare a prefinanţării pentru statele membre în cadrul REACT-EU, vine în completarea propunerii privind Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa (CARE), adoptată la opt martie şi a posibilităţii ca statele membre să utilizeze tranşa REACT-EU din 2022 pentru a susţine măsurile de sprijinire a persoanelor care fug din Ucraina, în conformitate cu obiectivul general al redresării post-pandemie.
Partenerii noștri