• Consiliul de Securitate al ONU nu a susținut proiectul de rezoluție al Federației Ruse privind situația din Ucraina.
  • China a votat pentru proiectul de rezoluție al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU privind Ucraina.
  • Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a afirmat, înaintea votului, că Rusia încearcăsă folosească, din nou, Consiliul de Securitate pentru a „oferi acoperire pentru acțiunile sale brutale”.

Un proiect de rezoluție propus de Rusia cu privire la situația umanitară din Ucraina nu a trecut, miercuri seara, în Consiliul de Securitate al ONU.

Două țări (Rusia și China) au votat în favoarea rezoluției, zero țări au votat împotrivă, iar 13 țări, inclusiv Statele Unite, s-au abținut de la vot. Pentru ca rezoluția să treacă, erau necesare nouă voturi în favoarea ei.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a vorbit înaintea votului, declarând că Rusia încearcă, din nou, să folosească Consiliul de Securitate pentru a „oferi acoperire pentru acțiunile sale brutale”.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

„Este cu adevărat de neconceput ca Rusia să aibă îndrăzneala de a prezenta o rezoluție prin care cere comunității internaționale să rezolve o criză umană pe care Rusia singură a creat-o”, a declarat Thomas-Greenfield.

„Rusiei nu-i pasă de deteriorarea condițiilor umanitare sau de milioanele de vieți și vise pe care războiul le-a spulberat. Dacă i-ar păsa, ar înceta să mai lupte”.

Ambasadorul american a adăugat că rezoluția Rusiei „nu menționează deloc rolul său ca fiind singura cauză a acestei crize. Iar votul nostru [de abținere] va arăta că nu vom juca niciun rol în acest sens”.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a vorbit, de asemenea, înaintea votului de miercuri seară, afirmând că proiectul lor de rezoluție este „analog cu alte proiecte de rezoluții umanitare”.