• Ion Cristoiu: Debarcarea unui preşedinte de partid şi înlocuirea acestuia cu un altul se constituie în momente des întîlnite în postdecembrism. Niciodată însă pînă acum, dar niciodată, un partid de talia PNL n-a acţionat pentru aducerea unei persoane fizice în fruntea PNL cu o asemenea rapiditate în unanimitate.
  • Ion Cristoiu: Deşi alcătuit din oameni, fiecare cu personalitatea sa, PNL a acţionat şi acţionează în aceste zile ca o maşinărie alcătuită din roţi şi rotiţe care s-a pus în mişcare la simpla apăsare a unui buton. Pe de o parte a fost vîrît în maşinărie premierul Nicolae Ciucă şi pe cealaltă a ieşit preşedintele PNL Nicolae Ciucă.
  • Ion Cristoiu: Urmărind această premieră, întruchipînd culmea încălcării minimei democraţii interne a unui partid politic, ne dăm seama că Operaţiunea a vizat plantarea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL. Şi ne mai dăm seama că maşinăria PNL s-a pus în mişcare, pentru că Klaus Iohannis a apăsat pe buton.

Duminică, 3 aprilie 2022, prezent la Consiliul Naţional al PNL, convocat pentru a lua cunoştinţă de demisia (forţată) a lui Florin Cîţu din fruntea PNL şi pentru a vota data Congresului extraordinar, Nicolae Ciucă a răspuns astfel întrebării dacă va candida la funcţia de preşedinte al PNL:

„Eu pînă în acest moment n-am luat nici o decizie. Analizez”.

Că Nicolae Ciucă va candida şi, mai mult ca sigur, va fi singurul concurent, era duminică secretul lui Polichinelle. De altfel, şi fără existenţa acestui secret ştiut de toată lumea, tot ar fi fost limpede că Nicolae Ciucă e deja preşedintele PNL. Îl trăda faţa, care pînă acum mărturisea public o seriozitate de mareşal înaintea bătăliei cruciale. Acum însă, ştiindu-se deja preşedinte, rîdea cu toată faţa.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Ceea ce nu-i şedea prea bine.

Miercuri, 6 aprilie 2022, Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura în vederea Congresului extraordinar. Cu acest prilej a înaintat Liberalilor un apel scris de mînuţa lui pentru liberali şi a depus o moţiune care nu interesează pe nimeni.

Dacă ştia că el va fi Alesul, de ce-a mai jucat comedia cu Analizez?

Pentru a-şi face şi mai dulce victoria. Adică el n-ar vrea să ajungă preşedintele PNL. I s-a propus, dar nu el nu s-a decis încă. Mai analizează. Ca într-o secvenţă de viaţă în care Ea îi spune:

Nu vrei să te culci cu mine?

Şi
El răspunde:

– Pînă în acest moment n-am luat nici o decizie. Analizez.

Depunerea candidaturii, perspectiva unui candidaturi unice dar mai ales viteza cu care s-au derulat evenimentele (30 martie 2022, apariţia informaţiei că 40 de filiale i-au cerut lui Florin Cîţu demisia, 1 aprilie 2022, şedinţa BEx Naţional decide convocarea Consiliului pentru convocarea Congresului, 2 aprilie – Florin Cîţu demisionează, 3 aprilie 2022, Convocarea Congresului, 6 aprilie 2022, Nicolae Ciucă primeşte derogare şi-şi depune candidatura, 10 aprilie 2022, Congresul îl votează pe Nicolae Ciucă preşedinte) mărturisesc un adevăr:

Scopul manevrei a fost nu debarcarea lui Florin Cîţu, ci înscăunarea lui Nicolae Ciucă.

Şi nu oricum ci din doi timpi şi trei mişcări.

Pe vremuri se spunea:

Totul pentru Front! Totul pentru Victorie!

Putem spune acum:

Totul pentru Nicolae Ciucă! Totul pentru ca el să fie preşedintele PNL cît ai zice peşte.

Tot ceea ce se întîmplă în aceste zile la PNL e unic în postdecembrism.

Debarcarea unui preşedinte de partid şi înlocuirea acestuia cu un altul se constituie în momente des întîlnite în postdecembrism. Niciodată însă pînă acum, dar niciodată, un partid de talia PNL n-a acţionat pentru aducerea unei persoane fizice în fruntea PNL cu o asemenea rapiditate în unanimitate.

Deşi alcătuit din oameni, fiecare cu personalitatea sa, PNL a acţionat şi acţionează în aceste zile ca o maşinărie alcătuită din roţi şi rotiţe care s-a pus în mişcare la simpla apăsare a unui buton.

Pe de o parte a fost vîrît în maşinărie premierul Nicolae Ciucă şi pe cealaltă a ieşit preşedintele PNL Nicolae Ciucă.

Urmărind această premieră, întruchipînd culmea încălcării minimei democraţii interne a unui partid politic, ne dăm seama că Operaţiunea a vizat plantarea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL. Şi ne mai dăm seama că maşinăria PNL s-a pus în mişcare, pentru că Klaus Iohannis a apăsat pe buton.

Şi în cazul parvenirii lui Florin Cîţu preşedintele a apăsat pe buton.

Numai că atunci, în 2021, după apăsare, PNL a acţionat ca o fiinţă vie.

Acum însă, PNL a acţionat ca un război de ţesut mecanic.

În nici un partid politic postdecembrist nu s-a întîmplat aşa ceva.

Nu s-a întîmplat ca fostul preşedinte să rămînă singur-singurel în procesul de debarcare.

Nu s-a întîmplat ca noul preşedinte să beneficieze de un fel de halucinaţie colectivă favorabilă.

Prin asta PNL contribuie substanţial la adîncirea imaginii de democraţie originală care defineşte România postdecembristă.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro