• Cercetările arată că personalitatea poate fi împinsă într-o direcție pozitivă atunci când oamenii fac eforturi pentru a observa și modifica anumite gânduri și comportamente obișnuite.
  • Persoanele cu un nivel ridicat de neuroticism își pot îmbunătăți stabilitatea emoțională, în timp ce introvertiții dedicați pot ieși puțin din carapacea lor pentru a fi mai implicați social.
  • Într-o constatare conexă, vârstnicii foarte conștiincioși au trăit, de asemenea, mai mult timp cu o sănătate cognitivă bună.

Personalitatea îi poate face pe adulții în vârstă mai mult sau mai puțin vulnerabili la scăderea memoriei și a abilităților de gândire, sugerează un nou studiu. Studiul, efectuat pe aproape 2.000 de adulți în vârstă, a arătat că cei care se situează la un nivel ridicat pe scara „conștiincioșilor” – organizați, autodisciplinați și productivi – au fost mai puțin predispuși la dezvoltarea unei tulburări cognitive ușoare. Aceasta se referă la probleme mai subtile cu memoria și alte abilități mentale care uneori precedă demența.

La celălalt capăt al spectrului se aflau persoanele în vârstă cu un nivel ridicat de neuroticism – tendința de a fi anxioase, capricioase și vulnerabile la stres. Aceștia aveau un risc crescut de a dezvolta o ușoară deficiență cognitivă, față de persoanele cu un nivel scăzut pe scara neuroticismului.

Constatările, publicate luni în Journal of Personality and Social Psychology, se adaugă la dovezile care leagă personalitatea de sănătatea cognitivă pe măsură ce îmbătrânim. Personalitatea contează, spun experții, deoarece influențează alegerile legate de sănătate, de la exerciții fizice la fumat, precum și atitudinile mai largi – inclusiv dacă credeți că puteți face schimbări pozitive.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Trăsăturile de personalitate reflectă modelele persistente de gândire, sentimente și comportament ale unui individ”, a declarat Tomiko Yoneda, cercetător postdoctoral la Universitatea Northwestern din Chicago, care a condus studiul. Persoanele care au un nivel ridicat de conștiinciozitate, de exemplu, sunt înclinate să mănânce bine, să facă exerciții fizice și să se angajeze în alte comportamente sănătoase, evitând în același timp riscuri precum fumatul.

Aceste tendințe ar putea explica riscul mai mic de a dezvolta tulburări cognitive ușoare, potrivit lui Yoneda, care, la momentul studiului, lucra la Universitatea Victoria, din Canada. În schimb, a spus ea, persoanele cu un nivel ridicat pe scara neuroticismului au adesea „stiluri de adaptare nesănătoase” pentru a face față anxietății, depresiei și instabilității emoționale.

Angelina Sutin este profesor la Florida State University College of Medicine și studiază trăsăturile de personalitate și sănătatea. Sutin a fost de acord cu faptul că comportamentele legate de stilul de viață, de-a lungul vieții, sunt probabil un motiv major pentru care trăsăturile de personalitate sunt asociate cu memoria și abilitățile de gândire ale adulților în vârstă. Acest lucru merge și dincolo de lucruri precum dieta, exercițiile fizice și fumatul, a spus Sutin. Personalitatea influențează probabilitatea ca o persoană să exploreze noi experiențe, de exemplu, sau să fie activă din punct de vedere social. Se crede că atât stimularea mentală, cât și cea socială susțin îmbătrânirea sănătoasă a creierului.