• O misiune de experți înființată de națiunile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a găsit dovezi ale unor crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina.
  • Misiunea Rusiei la OSCE a declarat pe Twitter că raportul „se bazează exclusiv pe teze propagandistice nefondate, conține referiri la surse dubioase și întinderi logice în stilul foarte probabil„.
  • Experții precizează că atacul din 16 martie asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, în legătură cu care oficialii locali ucraineni au declarat că aproximativ 300 de persoane au fost ucise, a fost o crimă de război.

O misiune de experți înființată de națiunile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a găsit dovezi ale unor crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina, se arată într-un raport publicat miercuri.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Grupul de oficiali a fost înființat în luna martie de 45 dintre cele 57 de state participante la OSCE cu scopul de a examina posibile infracțiuni în Ucraina, inclusiv crime de război, și de a transmite informații către organisme precum tribunalele internaționale. Rusia – stat membru al OSCE – s-a opus acțiunii.

Misiunea a constatat modele clare de încălcări ale dreptului internațional umanitar (DIU) de către forțele rusești”, se arată în raport, citând eșecul de a lua măsurile de precauție necesare, de a acționa în mod proporțional sau de a cruța situri precum școli și spitale.

Nu toate încălcările dreptului umanitar internațional sunt crime de război. Din misiune au făcut parte trei profesori de drept internațional din Austria, Elveția și Republica Cehă.

Misiunea Rusiei la OSCE a declarat pe Twitter că raportul „se bazează exclusiv pe teze propagandistice nefondate, conține referiri la surse dubioase și întinderi logice în stilul foarte probabil„.

În pofida contestărilor Rusiei, potrivit datelor publicate în raport, atacul din 9 martie asupra Maternității și Spitalului de copii din Mariupol a fost efectuat de Rusia, iar cei responsabili au comis o crimă de război.

De asemenea, în raport, experții precizează că atacul din 16 martie asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, în legătură cu care oficialii locali ucraineni au declarat că aproximativ 300 de persoane au fost ucise, a fost o crimă de război.

Misiunea nu este în măsură să concluzioneze dacă atacul rusesc asupra Ucrainei în sine poate fi calificat drept un atac generalizat sau sistematic îndreptat împotriva unei populații civile”, se arată în raportul OSCE, făcându-se referire la contextul în care acte precum uciderea și violul constituie crime împotriva umanității, transmite Reuters.

Cu toate acestea, aceasta consideră că anumite tipare de acte violente care încalcă IHRL (dreptul internațional privind drepturile omului), care au fost documentate în mod repetat pe parcursul conflictului, cum ar fi uciderea țintită, dispariția forțată sau răpirile de civili… sunt susceptibile de a îndeplini această calificare. Orice act violent unic de acest tip, comis ca parte a unui astfel de atac și în cunoștință de cauză, ar constitui atunci o crimă împotriva umanității„, se precizează în același raport.

Misiunea a constatat, de asemenea, ceea ce a numit încălcări din partea Ucrainei, în special în ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război, dar a declarat că încălcările Rusiei „sunt de departe mai mari ca natură și amploare”.

Luat în ansamblu, raportul documentează catalogul inumanității săvârșite de forțele Rusiei în Ucraina. Acesta include dovezi ale țintelor directe asupra civililor, atacuri asupra unităților medicale, violuri, execuții, jafuri și deportări forțate de civili în Rusia”, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, într-o declarație.

OSCE este o organizație internațională din care fac parte Statele Unite și Rusia, foste inamice din timpul Războiului Rece, precum și diverse țări din Europa, Asia Centrală și America de Nord.

OSCE este un forum pentru dialogul politic pe o gamă largă de probleme de securitate și o platformă pentru acțiuni comune în vederea îmbunătățirii vieții indivizilor și a comunităților. Organizația folosește o abordare cuprinzătoare a securității, care cuprinde dimensiunile politico-militară, economică și de mediu, precum și cea umană.