• Apărând această decizie, Szijjarto a declarat că „85% din aprovizionarea noastră cu gaz provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este o distracție, nu noi am ales această situație”.
  • Într-un document publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană se arată că „pare posibil” să se respecte noile norme rusești fără a intra în conflict cu legislația UE.
  • După anunțul făcut de Gazprom, potrivit căruia va opri complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, ministrul de externe ungar a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.

Ministrul ungar de externe a confirmat că țara sa va folosi schema de plată pusă la punct de Moscova pentru a-și plăti petrolul și gazele, potrivit CNN.

Apărând această decizie, ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat:

„85% din aprovizionarea noastră cu gaz provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este o distracție, nu noi am ales această situație”, a declarat acesta pentru Richard Quest de la CNN.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Szijjarto a spus că nu există surse sau rute alternative care să le facă posibilă oprirea importului de energie rusească în următorii ani.

În cadrul schemei de plată rusești, importatorii de energie au fost nevoiți să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută și un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută (dolari sau euro), care este, apoi, convertită de Gazprombank în ruble.

Multe alte țări folosesc acest sistem. Într-un document, publicat săptămâna trecută, de Comisia Europeană se arată că „pare posibil” să se respecte noile norme rusești fără a intra în conflict cu legislația UE.

Experții în domeniul sancțiunilor spun că sistemul de plăți rusesc permite Moscovei să aibă acces la veniturile din energie, indiferent de sancțiunile în vigoare privind valutele străine.

După anunțul făcut de Gazprom, potrivit căruia va opri complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.

„Vreau să îi asigur pe toţi că oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria nu înseamnă oprirea livrările care tranzitează Bulgaria”, a declarat Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat că următoarea obligaţie de plată a Ungariei pentru gazele naturale ruseşti este în 22 mai iar, ţara va transfera plata sa în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.