• Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără restabilirea producțiilor agricole ucrainene și rusești de alimente și îngrășăminte pe piața mondială.
  • FMI a spus că invazia a determinat creșterea prețurilor la alimente și energie și a pus persoanele cele mai vulnerabile în pericol de foamete.
  • Presiunea suplimentară vine în condițiile în care multe țări încă resimt problemele economice din cauza pandemiei prelungite COVID-19.

Secretarul general al Organizației Naținilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a declarat miercuri că problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără restabilirea producției agricole ucrainene și a producției rusești de alimente și îngrășăminte pe piața mondială.

Invazia Rusiei în Ucraina a sporit volatilitatea pe piețele financiare, a ridicat prețurile produselor de bază și a afectat logistica, ceea ce ar putea dezechilibra redresarea economică după COVID-19 în multe țări, inclusiv în Nigeria.

Analiza noastră indică faptul că războiul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile, punând în mișcare o criză tridimensională care devastează sistemele alimentare, energetice și financiare globale pentru țările în curs de dezvoltare”, a declarat Guterres reporterilor, în timpul unei vizite inaugurale la Abuja, capitala Nigeriei.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Guterres a declarat că este hotărât să faciliteze dialogul pentru a contribui la atingerea acestor obiective.

Nu există cu adevărat o soluție adevărată la problema securității alimentare globale fără a readuce producția agricolă a Ucrainei și producția de alimente și îngrășăminte a Rusiei și a Belarusului pe piețele mondiale, în ciuda războiului”, a spus el.

FMI: Invazia rusă în Ucraina a provocat un nou „șoc negativ uriaș” în Africa Subsahariană

Guterres a spus că ONU a solicitat 351 de milioane de dolari în plus, ca parte a sumei totale de 1,1 miliarde de dolari pentru planul de răspuns umanitar pentru Nigeria. Președintele Muhammadu Buhari a declarat că întreg continentul este îngrijorat de faptul că atenția acordată Rusiei și Ucrainei ar putea să înlăture alte probleme.

Nigeria a fost nevoită să cumpere în aprilie provizii de urgență de potasă canadiană, după ce nu a putut importa îngrășământul cheie din Rusia din cauza impactului sancțiunilor occidentale, a declarat șeful autorității de investiții suverane nigeriene.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat că invazia rusă în Ucraina a provocat un nou „șoc negativ uriaș” în Africa Subsahariană. Invazia a determinat creșterea prețurilor la alimente și energie și a pus persoanele cele mai vulnerabile în pericol de foamete, relatează Reuters.

Presiunea suplimentară vine în condițiile în care multe țări încă resimt problemele economice din cauza pandemiei prelungite COVID-19.

Trebuie să asigurăm un flux constant de alimente și energii prin intermediul piețelor deschise, prin ridicarea tuturor restricțiilor inutile la export, direcționarea surplusurilor și a rezervelor către cei care au nevoie și menținerea unui control asupra prețurilor la alimente pentru a reduce volatilitatea pieței”, a declarat Guterres.