• Istoria Europei se referă la toate evenimentele care au avut loc pe continentul european, din momentul în care acesta a fost populat de primele ființe umane și până în prezent.
  • Antichitatea clasică este dominată de influența civilizației greco-latine asupra restului Europei.
  • Privind europa din punct de vedere econimic și social, această cronologie descrie evoluția puterii țărilor Europene.

Istoria Europei se referă la toate evenimentele care au avut loc pe continentul european, din momentul în care acesta a fost populat de primele ființe umane și până în prezent.

Homo sapiens ar fi apărut în urmă cu aproximativ 130.000 de ani în Africa, potrivit opiniei științifice majoritare. Sosirea lui Homo sapiens pe continentul european ar fi putut veni din Orientul Apropiat, unde s-a stabilit între 40.000 și 25.000 î.Hr. (Paleoliticul superior).

Antichitatea clasică este dominată de influența civilizației greco-latine asupra restului Europei. Fragmentarea politică a Europei și încercările succesive de unificare forțată au aruncat continentul în numeroase conflicte și războaie în timpul Evului Mediu, cum ar fi Războiul de o sută de ani (care a durat mai mult de un secol).

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Privind europa din punct de vedere economic și social, această cronologie descrie evoluția puterii țărilor Europene prin politici coloniale, decăderea în urma celor două războaie mondiale, precum și adoptarea valorilor de unitate, diversitate și integrare, valori care dau naștere la noi politici, drepturi și instituții.

Secolul XX se caracterizează printr-o schimbare continuă și accelerată. Ca să înțelegem mai bine această afirmație este suficient să ne gândim că, la începutul secolului XX, Europa își cunoștea apogeul, iar la finele aceluiași secol își înregistra decăderea.

Expoziția universală de la Paris
14 aprilie 1900

Începutul secolului al XX-lea este o perioadă de speranță și optimism. Expoziția universală de la Paris prezintă realizările țărilor participante și dezvăluie cele mai recente invenții, cum ar fi motorul diesel, filmele sonore și scările rulante. Este vizitat de peste 50 de milioane de persoane.

Femeile la Jocurile Olimpice
14 mai 1900

Femeile participă pentru prima dată la Jocurile Olimpice. Douăzeci și două de femei dintr-un total de aproape 1 000 de sportivi (adică 2,2%) participă la Jocurile de la Paris, care fac parte din Expoziția Universală.

Primul Premiul Nobel pentru Pace
10 decembrie 1901

Se acordă pentru prima dată prestigiosul Premiu Nobel. Alfred Nobel, inventatorul suedez al dinamitei, a pus deoparte o parte din averea sa pentru a finanța aceste premii, care sunt acordate în fiecare an pentru cele mai importante descoperiri și contribuții majore la pace.

În 2012, Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru cei 60 de ani de eforturi de promovare a păcii în Europa. UE a decis să aloce premiul în bani (930 000 de euro) copiilor care nu au șansa de a crește într-o țară pașnică, dublându-l la 2 milioane de euro.

Trimiterea primului semnal radio peste Atlantic
12 decembrie 1901

Inventatorul și inginerul italian Guglielmo Marconi transmite primul semnal radio peste Oceanul Atlantic. La 19 ianuarie 1903, transmite primul mesaj radio transatlantic între președintele american Theodore Roosevelt și Edward al VII-lea, monarhul Regatului Unit. Tehnologia lui Marconi a salvat sute de vieți la bordul Titanicului în 1912, datorită semnalului de ajutor transmis de operatorul navei. Dezastrul a dus la o serie de modificări legislative menite să îmbunătățească comunicațiile radio și siguranța pe mare.

Albert Einstein
27 septembrie 1905

Anul 1905 este cunoscut ca fiind „anul miracolului” al omului de știință de origine germană Albert Einstein, care revoluționează știința cu o serie de lucrări despre diferite aspecte ale luminii, materiei, spațiului și timpului. Printre acestea se numără cea mai faimoasă ecuație matematică din toate timpurile: E = mc2. Zece ani mai târziu își formulează teoria relativității generale.

„Două ore stând cu o fată frumoasă trec ca un minut, dar un minut stând deasupra unui aragaz încins pare să dureze două ore. Aceasta este relativitatea.” Albert Einstein

Votul femeilor finlandeze: o premieră în Europa
1 ianuarie 1906

Femeile finlandeze sunt primele femei europene care și-au exercitat dreptul de vot și primele femei din lume care au candidat la alegeri. În anul următor, în Finlanda au fost alese primele femei parlamentar din istorie.

Revoluția din 5 octombrie în Portugalia
5 octombrie 1910

La Lisabona este proclamată prima republică portugheză, iar regele Manuel al II-lea al Portugaliei fuge în Anglia. Revoluția este rezultatul unei lovituri de stat organizate de Partidul Republican Portughez.

Prima Zi Internațională a Femeii
8 martie 1911

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită pentru prima dată în istorie.

Semnarea Tratatului de la Constantinopol
29 septembrie 1913

Tratatul de la Constantinopol, încheiat între Imperiul Otoman și Regatul Bulgariei, marchează sfârșitul Războaielor Balcanice (1912-1913). Patru state balcanice (Bulgaria, Serbia, Grecia și Muntenegru) înving Imperiul Otoman în primul război. În cel de-al doilea război balcanic, Bulgaria luptă împotriva tuturor aliaților săi din primul război balcanic și se confruntă cu un atac neașteptat din partea României în nord. Conflictele se încheie în mod catastrofal pentru Imperiul Otoman, care pierde cea mai mare parte a teritoriului său din Europa. Cu toate acestea, Imperiul Otoman și Bulgaria vor deveni aliați în grupul Puterilor Centrale în Primul Război Mondial.

Începutul Primului Război Mondial
28 iulie 1914

Austria-Ungaria declară război Serbiei, declanșând Primul Război Mondial. Motivul este asasinarea, cu o lună mai devreme, a arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, moștenitorul tronului imperial, de către Gavrilo Princip, un sârb bosniac membru al grupului revoluționar Young Bosnian.

Gripa spaniolă
1 ianuarie 1918

Un virus mortal numit „gripa spaniolă” apare și se răspândește rapid pe glob, afectând aproape jumătate din populația lumii. Aceasta ucide peste 50 de milioane de oameni, mai mult decât numărul celor uciși în Primul Război Mondial.

Tratatul de la Versailles
28 iunie 1919

Germania și Aliații semnează Tratatul de la Versailles, acordul de pace care pune capăt în mod oficial Primului Război Mondial, la Palatul de la Versailles, Franța. Tratatul, care creează Liga Națiunilor pentru a asigura pacea mondială, intră în vigoare la 10 ianuarie 1920.

Înființarea Curții Internaționale de Justiție
13 decembrie 1920

Liga Națiunilor înființează Curtea Internațională de Justiție la Haga (Țările de Jos). Este principalul organ judiciar al Ligii și, ulterior, al Organizației Națiunilor Unite. Curtea soluționează litigiile dintre state și emite avize consultative cu privire la chestiuni juridice internaționale.

Fascismul în Europa
31 octombrie 1922

Sfârșitul Primului Război Mondial deschide o perioadă de dificultăți economice și tulburări sociale. Acest lucru a dus la apariția fascismului, o mișcare autoritară fondată în Italia de Benito Mussolini, care a devenit președinte al guvernului italian în 1922.

Marea Depresiune
29 octombrie 1929

Prăbușirea piețelor financiare din Statele Unite duce la o criză economică (Marea Depresiune) care afectează aproape toate țările industrializate, provocând șomaj masiv și greutăți enorme pentru populație.

Prima emisiune a televiziunii publice
22 martie 1935

Funkturm din Berlin (Germania) difuzează primul program de televiziune publică din lume (prin intermediul primului canal de televiziune „Paul Nipkow”). Canalul a fost recepționat doar în Berlin și în împrejurimi, dar a devenit foarte popular atunci când a acoperit Jocurile Olimpice de vară de la Berlin din 1936.

Războiul civil spaniol
18 iulie 1936

Începe Războiul civil spaniol în Spania. Conflictul armat, care a făcut aproape jumătate de milion de victime, s-a încheiat în 1939, când generalul Franco, cu ajutorul Germaniei și Italiei, a preluat controlul Spaniei, consolidând poziția lui Hitler în Europa.

Începutul celui de-al Doilea Război Mondial
1 septembrie 1939

Regatul Unit și Franța declară război Germaniei pentru invadarea Poloniei, declanșând cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Majoritatea țărilor lumii sunt implicate în acest conflict.

Pactul tripartit
27 septembrie 1940

Germania, Italia și Japonia semnează „Pactul tripartit” prin care se stabilește o alianță militară. Cele trei țări devin una dintre taberele beligerante cunoscute sub numele de „Puterile Axei”.

„Ziua Z” în cel de-al Doilea Război Mondial
6 iunie 1944

Trupele aliate lansează Operațiunea Overlord și invazia în Normandia. Scopul acestei operațiuni a fost eliberarea Franței, care era ocupată de germani din 1940. În total, aproximativ 156.000 de soldați americani, britanici și canadieni au debarcat pe plajele din Normandia. Ziua Z a schimbat cursul războiului și a dat startul eliberării Europei după ani de ocupație nazistă.

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial
8 mai 1945

Al Doilea Război Mondial se încheie în Europa. Milioane de oameni din întreaga lume ies în stradă pentru a sărbători Ziua Victoriei în Europa, marcând sfârșitul celui mai sângeros conflict militar din istorie, soldat cu 60 de milioane de morți.

Organizația Națiunilor Unite
24 octombrie 1945

După devastarea provocată de cel de-al Doilea Război Mondial, Organizația Națiunilor Unite a fost creată cu scopul de a menține pacea și securitatea internațională. În prezent, ONU are 193 de țări membre (inclusiv cele 27 de state care alcătuiesc UE). Se poate spune că aproape toate țările din lume participă la această organizație. Cel mai puternic organism al acesteia este Consiliul de Securitate, care are 5 membri permanenți: China, Statele Unite, Franța, Regatul Unit și Rusia. Ziua ONU este sărbătorită în fiecare an la 24 octombrie.

Războiul Rece
1 ianuarie 1947

Tensiunile politice dintre țările din Europa de Est și cele din Europa de Vest privind ideologia, economia și forma de guvernământ dau naștere unui „Război Rece” care va dura mai mult de 40 de ani și care se va transforma mai degrabă în războaie în alte țări decât în conflicte militare directe. Tensiunile dintre cele două blocuri începuseră în 1945, dar termenul „Război Rece” a fost folosit pentru prima dată în 1947, într-un discurs al lui Bernard Baruch, un om de stat american. De atunci, termenul a ajuns să fie utilizat pe scară largă pentru a descrie această perioadă istorică.

Congresul Europei
7 mai 1948

Aproape 800 de delegați din țările europene se reunesc la Congresul Europei de la Haga (Olanda) pentru a discuta despre noi forme de cooperare.

NATO
4 aprilie 1949

Semnarea la Washington (SUA) a tratatului de creare a unei alianțe între Statele Unite, Canada și zece țări din Europa Occidentală, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Scopul său este de a garanta securitatea și libertatea membrilor săi. Astăzi, NATO rămâne un element-cheie al apărării occidentale. Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord consacră principiul apărării colective, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor. Acest principiu a fost aplicat pentru prima dată în 2001, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. NATO are în prezent 30 de membri, inclusiv statele membre ale UE. Sediul său se află la Bruxelles.

Cele șase state fondatoare
18 aprilie 1951

Propunerea lui Schuman începe să prindă contur atunci când șase țări (Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos) semnează tratatul de creare a unei instituții europene care să pună în comun și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Aceste țări vor decide apoi în comun ce vor face cu cărbunele și oțelul: în acest fel, niciuna dintre ele nu va putea construi arme fără ca celelalte să știe.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene
1 ianuarie 1952

Se înființează Curtea Europeană de Justiție – cel mai înalt organism juridic al UE. Sarcina sa este de a se asigura că legislația UE este interpretată și aplicată în același mod în toate țările membre și că acestea și instituțiile europene respectă legislația UE. Curtea de Justiție are sediul la Luxemburg.

Primul concurs Eurovision al cântecului
24 mai 1956

La Lugano, Elveția, are loc prima ediție a Concursului Eurovision al Cântecului pentru a apropia țările europene după cel de-al Doilea Război Mondial. Concursul, care avea să lanseze carierele unor vedete precum ABBA și Céline Dion, a fost distins cu Medalia Charlemagne în 2016 pentru contribuția sa la unitatea europeană.

Asociația Europeană a Liberului Schimb
3 mai 1960

Pentru a reduce barierele comerciale și pentru a spori comerțul cu bunuri și servicii, o serie de țări europene din afara Comunității Economice Europene (Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, Suedia și Elveția) au înființat Asociația Europeană a Liberului Schimb. Membrii săi sunt în prezent Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Construcția Zidului Berlinului
13 august 1961


Guvernul comunist al Germaniei de Est începe să construiască un zid înalt în centrul Berlinului pentru a împiedica cetățenii săi să fugă în Vest în căutarea libertății. Zidul Berlinului devine un simbol al Războiului Rece.

Primăvara de la Praga
1 ianuarie 1968


Tancurile sovietice invadează Praga și zdrobesc „Primăvara de la Praga”, o democrație de scurtă durată în Cehoslovacia. Cehii și slovacii sunt incapabili să facă față celor peste 600.000 de soldați care ocupă țara.

Cea mai veche comoară de aur din lume
22 octombrie 1972

În timpul săpăturilor pentru construirea unei fabrici în apropierea orașului bulgar Varna, este descoperită cea mai veche comoară de aur din istorie (4600-4200 î.Hr.): Necropola de la Varna. În 2015, Parlamentul European găzduiește la Bruxelles o expoziție specială cu unele dintre cele mai valoroase artefacte din această descoperire.

Crearea Consiliului European
9 decembrie 1974

Consiliul European este creat cu intenția de a crea un forum informal de discuții între șefii de stat sau de guvern.

Revenirea democrației în Grecia și Spania
1 ianuarie 1975

În urma morții generalului Francisco Franco, Spania începe tranziția către democrație. În iunie 1975, Grecia adoptă o nouă constituție republicană, restabilind democrația în țară.

Nadia Comăneci
18 iulie 1976

La Jocurile Olimpice de la Montreal (Canada), românca Nadia Comăneci devine, la vârsta de 14 ani, prima gimnastă din istorie care primește nota maximă de 10 puncte. Ea va continua să acumuleze alte șase zeci în aceeași competiție.

Cutremurul din Vrancea face peste 1.500 de morți.
4 martie 1977

Cutremurul are loc în Munții Vrancea din România și este resimțit în toată zona Balcanilor. Cu o magnitudine de 7,2, acesta devine al doilea cel mai puternic cutremur înregistrat în România în secolul XX. Acesta ucide peste 1.500 de persoane în România și rănește peste 11.300 de persoane. Printre victime se numără actorul Toma Caragiu și scriitorii A. E. Baconsky, Alexandru Ivasiuc și Corneliu M. Popescu. Liderul comunist Nicolae Ceaușescu își suspendă vizita oficială în Nigeria și declară starea de urgență.

Primul copil din eprubetă
25 iulie 1978

Se naște Louise Brown, primul „copil eprubetă” conceput prin fertilizare in vitro în Marea Britanie. De atunci, milioane de copii s-au născut în întreaga lume folosind această tehnică.

Acordul Schengen
14 iunie 1985

Schengen, un orășel din Luxemburg, dă numele acordului care deschide treptat posibilitatea cetățenilor de a călători fără a fi nevoiți să prezinte pașaportul la frontieră. La 14 iunie 1985, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos semnează acordul. În prezent, spațiul Schengen se extinde la 26 de țări.

Căderea Zidului Berlinului
9 noiembrie 1989

Prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, începând cu Polonia și Ungaria, este simbolizată de căderea Zidului Berlinului. Republica Democrată Germană își deschide granițele. Germania este unificată după mai bine de 40 de ani de separare, iar partea sa estică aderă la Comunitatea Europeană la 3 octombrie 1990.

Războiul civil din Balcani
1 ianuarie 1991

În Balcani, Iugoslavia începe să se dezintegreze. Primele confruntări izbucnesc în Slovenia și Croația, apoi în Bosnia și Herțegovina, unde un război civil sângeros va duce la dizolvarea Iugoslaviei.

Partea comună a monedei euro
1 ianuarie 1996

Luc Luycx, un gravor de la Monetăria Regală Belgiană, câștigă concursul pentru desenarea fețelor comune ale viitoarelor monede euro. Dacă vă uitați cu atenție, puteți vedea inițialele sale pe monedele pe care le purtați.

Telefoanele mobile, internetul și „anii de tranziție”
1 ianuarie 1999

Blugii și tricourile sunt la modă în rândul tinerilor. Internetul și telefoanele mobile încep să schimbe modul în care oamenii comunică. Tehnologia pe care se bazează este europeană. Tinerii călătoresc mai mult, iar studenții își iau adesea un „an sabatic” pentru a vedea lumea, păstrând legătura prin e-mail.