• Celebrul portret serigrafiat a lui Marilyn Monroe, realizat de artistul pop Andy Warhol în 1964, a fost vândut cu 195 de milioane de dolari.
  • Vânzarea a depășit precedentul record pentru o lucrare din secolul XX, intitulată „Femeile din Alger” de Pablo Picasso, vândută cu 179,4 milioane de dolari, în 2015.
  • Warhol și-a creat lucrarea pornind de la o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul „Niagara” din 1953.

Celebrul portret serigrafiat a lui Marilyn Monroe, realizat de artistul pop Andy Warhol în 1964, a fost vândut cu 195 de milioane de dolari în cadrul unei licitații care a avut loc luni, la New York. Lucrarea a devenit cea mai scumpă operă de artă din secolul XX, vândută vreodată la o licitație publică, potrivit Al Jazeera.

„Shot Sage Blue Marilyn” face parte din seria de portrete pe care Warhol le-a făcut actriței după moartea acesteia în 1962 și a devenit una dintre cele mai cunoscute piese de pop art.

Acesta a fost vândut cu exact 195,04 milioane de dolari, cu tot cu taxe, în doar patru minute, într-o sală aglomerată, luni, la sediul Christie’s din New York. Estimarea sa era de 200 de milioane de dolari.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

„«Shot Sage Blue Marilyn» este vârful absolut al pop-ului american. Pictura transcende genul portretului, depășind arta și cultura secolului XX”, a declarat președintele departamentului de artă a secolelor XX și XXI, Alex Rotter, la Christie’s, într-o declarație care anunță licitația.

Vânzarea a depășit precedentul record pentru o lucrare din secolul XX, intitulată „Femeile din Alger” de Pablo Picasso, vândută cu 179,4 milioane de dolari, în 2015.

Warhol și-a creat lucrarea pornind de la o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul „Niagara” din 1953, așezând culori strălucitoare peste ochii, părul și buzele acesteia.

Andy Warhol a murit în 1987.

Pop Art a apărut în deceniul care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial, în special în Marea Britanie și în Statele Unite. Se numește astfel deoarece artiștii au explorat imagini din cultura populară.