• Un studiu recent arată că tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție sau ADHD ar putea deveni un avantaj pentru cei care suferă de această deficiență.
  • Oamenii de știință au observat că persoanele care au ADHD se diferențiază prin patru caracteristici care ar putea sta la baza unui antreprenor de succes.
  • Studiul, publicat în „Journal of Business Venturing Insights”, ajută la evidențierea potențialului acestui grup adesea ignorat în societate.

Dacă aspirați să deveniți următorul Elon Musk sau Mark Zuckerberg, un studiu recent arată că tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție sau ADHD ar putea chiar să fie un avantaj pentru cei care suferă de această deficiență. Oamenii de știință au observat că persoanele care au ADHD se diferențiază prin patru caracteristici care ar putea sta la baza unui antreprenor de succes.

Din echipa internațională de cercetători au făcut parte experți de la Universitatea Tehnică din München (TUM) din Germania, de la Universitatea Bath din Marea Britanie și de la Universitatea Syracuse din New York. Pentru studiul lor, aceștia au examinat 14 persoane diagnosticate cu ADHD, în speranța de a afla mai multe despre simptomele, cariera și trecutul lor personal.

Din fericire, mulți dintre cei care suferă de ADHD au fost determinați să se lanseze în afaceri pe cont propriu.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Persoanele cu ADHD ne arată o logică diferită, care este poate mai potrivită pentru antreprenoriat”, spune profesorul Holger Patzelt de la Institutul de Cercetare a Antreprenoriatului de la UTM într-un comunicat al universității.

S-a constatat că persoanele care suferă de tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție au la bază patru calități care îi ajută să devină antreprenori de succes: impulsivitate, concentrarea multiplă, nivel ridicat de activitate și un mod diferit de gândire.

Impulsivitatea nu numai că a propulsat multe persoane cu ADHD să înceapă o afacere – adesea aceste persoane își exprimau plictiseala într-un mediu corporatist – dar le-a permis să ia decizii importante fără ezitare. S-a observat că activitățile mai puțin practice, cum ar fi contabilitatea, erau domenii nepotrivite, având în vedere trăsăturile impulsive ale acestora.

De asemenea, s-a constatat, că un nivel ridicat de activitate se potrivește unui antreprenor, deoarece se poate materializa prin dorința de a lucra oricând și oriunde.

„Deficitul de atenție a fost un factor-cheie în decizia lor de a se lansa în afaceri pe cont propriu și a influențat în mod decisiv trăsături antreprenoriale importante: asumarea riscurilor, pasiunea, persistența și angajamentul în timp. Impulsivitatea are un rol special. Pentru persoanele cu ADHD, este în regulă să ia decizii intuitive, chiar dacă rezultatele sunt proaste”, spune Patzelt.

Acest lucru nu înseamnă că toate persoanele hiperactive sunt antreprenori de succes. O treime dintre cei intervievați fie au eșuat, fie au avut puțin succes în afacerile lor.

Studiul, publicat în „Journal of Business Venturing Insights”, ajută la evidențierea potențialului unui grup adesea ignorat în societate.

Acest articol a fost publicat, pentru prima dată, la 11 martie 2017.