• Cercetările asupra pacienților din Wuhan dezvăluie efectele COVID de lungă durată, 11% dintre ei rămânând acasă, fără a merge din nou la locul de muncă.
  • Studiul sugerează că pacienții COVID-19 care au fost externați din spital tind în continuare să aibă o stare de sănătate și o calitate a vieții mai proaste decât populația generală.
  • La șase luni după ce s-au îmbolnăvit inițial, 68% dintre pacienți au raportat cel puțin un simptom COVID de lungă durată.

Un studiu efectuat pe pacienții spitalizați cu COVID-19 în Wuhan, China, a arătat că peste jumătate dintre aceștia mai aveau cel puțin un simptom cauzat de virus doi ani mai târziu după îmbolnăvire, în comparație cu 68% la șase luni după infecție.

Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu au avut simptome ale virusului pe termen lung – cum ar fi oboseala și dificultățile de somn – la doi ani distanță, au avut o calitate mai slabă a vieții și le-a scăzut capacitatea de a face exerciții fizice, au avut mai multe probleme de sănătate mintală și o utilizare mai mare a serviciilor de asistență medicală în comparație cu cei care nu aveau simptome de COVID pe termen lung.

În general, pacienții care s-au vindecat de COVID-19 au avut tendința de a avea o stare de sănătate mai proastă la doi ani, în comparație cu populația generală, ceea ce indică faptul că unii pacienți au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera complet.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Studiul, publicat în The Lancet Respiratory Medicine, a inclus 1.192 de participanți, care au fost spitalizați cu COVID între 7 ianuarie și 29 mai 2020. Impactul pe termen lung al COVID-19 asupra sănătății a rămas în mare parte necunoscutdeoarece cele mai lungi studii de până acum s-au întins pe o perioadă de aproximativ un an. Lipsa unor date de referință privind starea de sănătate înainte de COVID-19 și a unor comparații cu populația generală în majoritatea studiilor a făcut, de asemenea, dificilă determinarea gradului de recuperare a pacienților cu COVID-19.

Autorul principal, profesorul Bin Cao, de la Spitalul Prieteniei China-Japonia, China, a declarat: „Rezultatele noastre indică faptul că pentru o anumită parte a pacienților spitalizați este posibil să fi eliminat infecția inițială, dar pentru alții este nevoie de mai mult de doi ani pentru a se recupera complet de COVID-19. Urmărirea continuă a acestora, în special a celor cu simptome de COVID de lungă durată, este esențială pentru a înțelege evoluția pe termen lung a bolii, la fel ca explorarea în continuare a beneficiilor programelor de reabilitare pentru recuperare. Există o nevoie clară de a oferi sprijin continuu unei proporții semnificative de persoane care au avut COVID-19 și de a înțelege modul în care vaccinurile, tratamentele emergente și variantele afectează rezultatele pe termen lung ale sănătății.”