• China va lua măsuri „decisive” pentru a-și proteja suveranitatea și interesele naționale dacă SUA se amestecă în afacerile sale interne, a anunțat Yang Jiechi, șeful biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al PCC.
  • Oficialul chinez a transmis acest lucru într-o conversație telefonică cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit Ministerului Chinez de Externe.
  • Potrivit lui Yang Jiechi, Washingtonul a făcut recent mai multe „acțiuni și declarații greșite” amestecându-se afacerile interne ale Chinei.

China va lua măsuri decisive pentru a-și proteja suveranitatea și interesele naționale dacă SUA se amestecă în afacerile sale interne, a anunțat Yang Jiechi, șeful biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al PCC.

China va lua măsuri decisive pentru a-și proteja suveranitatea și interesele de securitate și ne vom transforma cuvintele în realitate”, a tranmis Yang Jiechi, conform Ria Novosti.

Oficialul chinez a subliniat că problema Taiwanului este cea mai importantă pentru Beijing, o chestiune sensibilă în relațiile chino-americane, iar dacă SUA insistă să joace „cartea Taiwanului” și continuă pe calea greșită, va duce inevitabil la o situație periculoasă.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Îndemnăm Statele Unite să înțeleagă clar situația, să respecte cu strictețe angajamentele și să respecte principiul unei singure Chine și a celor trei comunicate comune China-SUA”, a conchis Yang.

Relațiile oficiale dintre guvernul central al Chinei și Taiwan s-au rupt în 1949, după ce forțele Kuomintang înfrânte conduse de Chiang Kai-shek s-au mutat pe insulă în 1949. Beijingul nu recunoaște suveranitatea Taiwanului și este gelos pe contactele altor țări cu Taiwan, insistând asupra politicii „One China”, o singură Chină. Aceasta implică faptul că Taiwanul este parte integrantă a teritoriului chinez și că autoritățile de la Beijing sunt singurul guvern chinez legitim.

Declarația chinezilor vine în contextul în care președintele Joe Biden și-a programat o vizită în Japonia și Coreea de Sud, tocmai pentru a descuraja guvernul de la Beijing. De asemenea, SUA a declarat în nenumărate rânduri că este alături de Taiwan, spre nemulțumirea chinezilor.