• Malaezia a suspendat miercuri exporturile de pui vii pentru a garanta o aprovizionare adecvată pentru piețele interne.
  • Acest lucru a provocat o situație neplacută în Singapore, țara vecină, unde orezul cu pui este un fel de mâncare națională.
  • Singapore își aprovizionează o treime din carnea de pasăre din Malaezia, astfel consumatorii s-au grăbit să se aprovizioneze cu pui proaspăt înainte de interdicție.

Presa locală a raportat că rafturile din unele piețe și supermarketuri au fost golite complet de carne. Malaezia exportă de obicei până la 3,6 milioane de pui pe lună, dintre care mulți merg în Singapore, unde sunt sacrificați și refrigerați.

Singapore Straits Times a spus că vânzătorii de pui au prezis creșterea costului puiului refrigerat cu până la 30%, ducând la mărirea prețurilor preparatelor de pui. Guvernul din Singapore a îndemnat consumatorii să treacă la pui congelat și alte alternative de carne, ori să exploreze noi piețe pentru pui proaspăt.

Mâncarea națională – orez cu pui pusă în pericol

Există o îngrijorare cu privire la soarta omniprezentului orez cu pui care este vândut peste tot, de la tarabele vânzătorilor ambulanți până la hoteluri de top. Restaurantul popular Tian Tian Hainanese Chicken Rice, care își obține carnea de pasăre în întregime din Malaezia, a declarat că va  introduce preparate din carne de porc și fructe de mare în loc să folosească pui congelat dacă nu reușește să găsească noi furnizori.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Interdicția Malaeziei vine în timp ce țările din întreaga lume se confruntă cu creșterea prețurilor la toate produsele, alimentată parțial de războiul din Ucraina. 

Ucraina – exportator major în hrana pentru pui

Ucraina este un exportator major de porumb și cereale care sunt componente cheie ale hranei pentru pui. De asemenea, India a luat măsuri pentru a-și proteja piețele, limitând exporturile de zahăr și grâu, în timp ce Indonezia a oprit temporar și apoi a ridicat vânzările de ulei de palmier în străinătate.

Pe lângă interdicția de export, Malaezia a anulat și permisele de import pentru pui și alte alimente pentru a crește oferta de alimente și a reduce prețurile pe fondul furiei publice. Anterior a plafonat prețurile la pui și a alocat subvenții fermierilor strânși de creșterea costului hranei pentru pui, cauzată parțial de slăbirea monedei malaeziene.

Mișcarea a fost o surpriză a guvernului primului ministru Ismail Sabri Yaakob, care a preluat conducerea în august și se confruntă cu alegeri generale anul viitor. Guvernul investighează, de asemenea, afirmațiile conform cărora cartelurile controlează prețul și oferta de pui.

Interdicția nu numai că a provocat alarmă în Singapore, dar i-a deranjat și pe micii crescători de păsări din Malaezia care aprovizionează Singapore pentru a-și menține operațiunile pe linia de plutire. Guvernul nu a spus cât va dura interdicția de export, dar oficialii se așteaptă ca oferta și prețurile să se normalizeze într-o lună.