- Mircea Geoană a vorbit despre problemele comerciale şi alimentare cauzate de blocada rusă asupra porturilor ucrainene.
- „Poate că şi pentru Bulgaria şi pentru Turcia, fiind ţări NATO, noi suntem într-un fel cele mai relevante ţări din punctul de vedere al găsirii unui echilibru între Federaţia Rusă şi NATO în Marea Neagră.”, a argumentat Mircea Geoană, menţionând actualele probleme privind exporturile şi riscurile referitoare la cria alimentară.
- „Dar vorbind de partea de teritoriu NATO, noi suntem în clipa de faţa garantorii libertăţii de navigaţie şi comerciale în zona NATO a Mării Negre.”, a subliniat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.
România, Bulgaria şi Turcia au sarcina, în calităţile de naţiuni membre NATO, de a găsi „un echilibru” cu Rusia în zona Mării Negre, a afirmat vineri Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.
Advertisment
Mircea Geoană a vorbit despre problemele comerciale şi alimentare cauzate de blocada rusă asupra porturilor ucrainene.
„Situaţia în Marea Neagră este complicată. Asistăm la o blocadă de facto a porturilor ucrainene. Chiar dacă nu au resurse să ocupe Odesa, economic vorbind, au paralizat Odesa, pentru că, blocând exporturile, acest lucru creează dificultăţi foarte importante”, a declarat Mircea Geoană.
Recomandări
„Şi noi avem interese economice în Marea Neagră, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Portul Constanţa, care e în clipa de faţă un port colosal de important strategic şi comercial, colosal de important, şi poate că şi pentru Bulgaria şi pentru Turcia, fiind ţări NATO, noi suntem într-un fel cele mai relevante ţări din punctul de vedere al găsirii unui echilibru între Federaţia Rusă şi NATO în Marea Neagră. Pe noi ne interesează în primul rând, ca NATO, să păstrăm libertatea de navigaţie şi de comerţ”, a argumentat Mircea Geoană, menţionând actualele probleme privind exporturile şi riscurile referitoare la cria alimentară.
„Sunt discuţii care au loc în acest moment, poate se va ajunge la o soluţie (pentru deblocarea porturilor ucrainene – n.red.), dar vorbind de partea de teritoriu NATO, noi suntem în clipa de faţa garantorii libertăţii de navigaţie şi comerciale în zona NATO a Mării Negre. Şi de aceea această zonă, în opinia mea, va căpăta o relevanţă şi mai mare, pentru că Ucraina va trebui să respire economic undeva. (…) Estimarea mea e că Ucraina, şi în partea de reconstrucţie, îi vom ajuta să se reconstruiască, şi de asta poate că în această dramă există şi o linie mai optimistă la orizont, când se va aşeza puţin, şi se va aşeza, chiar dacă va mai dura, reconstrucţia Ucrainei va face ca această zonă a Europei, această parte a Mării Negre, această parte a sud-estului european să fie extrem de importantă strategic şi economic. Şi poate că şi dificultăţile de infrastructură pe care le cunoaştem de multă vreme, nu doar în România, şi în regiune, să fie depăşite şi să avem în această zonă o efervescenţă economică şi o creştere economică susţinută”, a subliniat Mircea Geoană.
Partenerii noștri