• De câteva zile, pe rețelele de socializare se menționează că directorul general al Pfizer, Albert Bourla, ar fi declarat că firma farmaceutică „vrea să reducă populația lumii cu 50% până în 2023”.
  • Videoclipul este etichetat în limba spaniolă, iar traducerea nu este aceeași.
  • Ceea ce spune CEO-ul Pfizer în engleză nu corespunde cu ceea ce i se atribuie în spaniolă.

De câteva zile, pe rețelele de socializare au apărut devenit virale înregistrări video în care se menționează că directorul general al Pfizer, Albert Bourla, ar fi declarat că firma farmaceutică „vrea să reducă populația lumii cu 50% până în 2023”, ceea ce ar putea fi considerat cel puțin un scandal la nivel planetar, dacă ar fi adevărat.

Această idee nebunească ar fi fost avansată de Bourla în luna mai a anului trecut, la Forumul Economic Mondial de la Davos, iar ca „dovadă” este furnizat un filmuleț video al apariției sale la reuniunea din orașul elvețian, care, însă, a fost manipulat la cerere.

Videoclipul este etichetat în limba spaniolă, iar traducerea nu este aceeași. Ceea ce spune CEO-ul Pfizer în engleză nu corespunde cu ceea ce i se atribuie în spaniolă. Bourla a făcut o presupusă aluzie la faptul că firma farmaceutică speră să „reducă cu 50% numărul persoanelor care nu au acces la medicamente”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Lui Bourla i se atribuie de ani de zile fraze pe care nu le-a spus niciodată, iar acestea s-au înmulțit semnificativ de la izbucnirea pandemiei, așa că nu este surprinzător să găsim un nou fake news în care el este protagonistul. În videoclipul parodiat, CEO-ul se referă la „un vis” pe care îl împărtășește cu echipa sa „de când am început să lucrăm împreună în 2019”. El menționează apoi că și-au stabilit obiective pentru următorii cinci ani, iar unul dintre acestea a fost presupusa reducere cu 50% a numărului de oameni din lume”, un vis care este deja în curs de realizare.

Spaniola este a doua cea mai vorbită limbă din lume, cu o populație globală de vorbitori nativi estimată la aproximativ 470 milioane de oameni. Cu o astfel de comunitate de vorbitori ai limbii spaniole a fost ușor ca o astfel de știre falsă să ajungă virală pe toate rețelele de socializare. Informațiile false au fost, inclusiv, transmise de anumite televiziuni locale din America Latină, propagând astfel multiple valuri de teorii conspiraționiste.