• Câteva mii de susţinători ai partidelor de opoziţie au ieşit în stradă în Podgorica, Capitala Muntenegrului.
  • O coaliţie formată din trei grupări de opoziţie a declarat că a obţinut suficiente voturi pentru a forma următorul Guvern.
  • Aceasta este libertatea. Muntenegru a experimentat libertatea după 32 de ani, spune unul dintre manifestanţi.

Câteva mii de susţinători ai partidelor de opoziţie din Muntenegru au ieşit luni în stradă pentru a sărbători, pretinzând o victorie electorală asupra partidului pro-occidental care a condus ţara în ultimii 30 de ani.

La scrutinul de duminică, Partidul Democrat al Socialiştilor de la guvernare a câştigat cele mai multe voturi, aproximativ 35%, conform rezultatelor oficiale preliminare.

libertate Muntenegru
Foto: Aleph News

Cu toate acestea, o coaliţie formată din trei grupări de opoziţie a declarat că a obţinut suficiente voturi pentru a forma următorul Guvern.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Au urmat alte două grupuri de opoziţie, cu aproximativ 12% şi 5%. Împreună, toate aceste formaţiuni ar avea 41 din cele 81 de locuri din Parlamentul de la Podgorica, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a aproape 90% din voturi.

„Sărbătorim victoria asupra unui regim criminal”

„Aceasta este libertatea. Muntenegru a experimentat libertatea după 32 de ani”, a mărturisit Zdravko Popovic, localnic.

„Am venit aici pentru a sărbători această victorie istorică a oamenilor din Muntenegru asupra unui regim criminal”, spune Zorica Dragojlovic, localnică.

Muntenegru s-a despărţit de Serbia printr-un referendum, în 2006, şi s-a îndepărtat de Belgrad şi de aliatul său ortodox Rusia, urmând un traseu pro-occidental şi aderând la NATO în 2017.