• 42,9 la sută dintre ucraineni încă își planifică viitorul copiilor lor în Ucraina, chiar dacă amenințarea militară persistă, spune un sondaj KMIS.
  • Toți locuitorii din orașul Orkhiv au plecat în Zaporizhzhya. Rămân doar cei care nu au de ales.
  • Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că majorarea costurilor de trai în țara sa nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza să sprijine Ucraina.

Rezumat operațional al #GeneralStaff al AFU în seara zilei de 10 iunie, principalele teze:

▪️În direcția Harkov, inamicul încearcă să împiedice înaintarea unităților Forțelor de Apărare ucrainene în direcția frontierei de stat.

▪️În direcția Slovyansk, unitățile inamice se pregătesc să reia o ofensivă împotriva Slovyansk.

Recomandări

BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX

▪️În direcția Severodonețk, inamicul desfășoară acțiuni de asalt pentru a stabili controlul deplin asupra Severodonețk și pentru a crea condiții pentru blocarea unităților noastre. Luptele continuă.

▪️În direcția Bakhmut, a fost înregistrată activitate de foc inamic în apropiere de New York, Zolote, Vrubivka, Kamyshevakha, Berestove și Luganske.

▪️Pe direcțiile Liman, Avdiivka, Kurakhove, Novopavlovsk, Zaporizhzhia și Basarabia, invadatorii nu au fost activi.

UPDATE ORA 23:00

Președintele sârb pare să respingă cererea de sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele sârb Aleksandar Vučić pare să fi respins apelurile cancelarului german Olaf Scholz pentru ca țara sa să adere la Uniunea Europeană și a impune sancțiuni Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

Scholz a spus anterior că Serbia, care luptă pentru aderarea la UE, ar trebui să se alăture consiliului european pentru a impune măsuri dure împotriva Moscovei.

„În ceea ce privește sancțiunile, avem o poziție diferită… Ne amintim de sancțiunile împotriva Serbiei și nu credem că sancțiunile sunt eficiente”, a spus Vučić.

Serbia se află într-o poziție complicată, având în vedere relația sa specială de lungă durată cu Rusia, conform aljazeera.com.

UPDATE ORA 21:00

Scholz: Serbia trebuie să sprijine sancțiunile împotriva Rusiei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că se așteaptă ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie susținute de toate țările care solicită aderarea la UE, inclusiv de Serbia.

„Este un război teribil, fără sens, care a început pentru o viziune imperialistă a Rusiei. De aceea este atât de important ca Uniunea Europeană și noi toți să fim solidari cu Ucraina și să o ajutăm să se apere împotriva acestui atac”, a declarat Scholz, președintelui sârb, Aleksandar Vucic, în timpul unei conferințe de presă comune la Belgrad, vineri.

„Sancțiunile nu vor dispărea pur și simplu când armele vor fi tăcute”, a spus Scholz. 

„Rusia trebuie să ajungă la o înțelegere cu Ucraina”, a adăugat el.

UPDATE ORA 19:00

Rusia reduce ratele dobânzilor la nivelurile de dinainte de război

Banca centrală a Rusiei a redus ratele dobânzilor înapoi la nivelurile de dinainte de război, declarând că inflația și activitatea economică se dezvoltă mai bine decât se aștepta, în ciuda sancțiunilor occidentale ample impuse ca răspuns la război.

Banca și-a redus rata cheie cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5 la sută. A fost de până la 20 la sută în urma invaziei Ucrainei și a sancțiunilor rezultate, care restrâng puternic tranzacțiile cu băncile, persoanele fizice și companiile rusești, scrie aljazeera.com.

Economiștii spun că, în timp, sancțiunile vor coroda creșterea și productivitatea, dar banca centrală a reușit să stabilizeze moneda și sistemul financiar al Rusiei prin măsuri drastice precum ratele mari ale dobânzilor și restricțiile asupra fluxurilor de bani în afara țării.

UPDATE ORA 17:00

Armata rusă șterge Severodonetsk de pe fața pământului

Toată infrastructura critică din oraș a fost distrusă, iar 90% dintre clădiri sunt avariate. În schimb, mulți locuitori au rămas încă în casele lor distruse.

În urmă cu două săptămâni, voluntarul Stanislav a reușit să livreze ajutoare umanitare locuitorilor care se află în prima linie.

UPDATE ORA 16:00

Ocupatorii din Mariupol demolează case avariate fără să demonteze moloz, iar cadavrele mariupolenilor, al căror număr de aproape 50 până la 100 de morți sub fiecare dintre ele, sunt duse la groapa de gunoi pentru deșeuri solide. Acest lucru a fost anunțat de primarul Vadim Boycenko.

„Numărul real de cadavre sub dărâmăturile caselor distruse este înfricoșător. Aproape 50 până la 100 de morți sub aproape fiecare clădire distrusă și 1.300 de clădiri înalte au fost distruse în Mariupol”.

UPDATE ORA 15:00

Rușii au îndreptat 40 de rachete de croazieră calibrul spre Ucraina – OK Pivden.

„În prezent, 40 de rachete de croazieră sunt îndreptate către Ucraina, inclusiv două submarine și patru portavioane de rachete sol-aer. În plus, în prezent, suntem de serviciu pe mare, am înregistrat o navă mare de debarcare a Federației Ruse, restul este ținut mai aproape de bazele din Crimeea anexată temporar.

Peste 754 de copii au suferit în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse.

În dimineața zilei de 10 iunie, numărul oficial de decese al copiilor victime nu s-a schimbat – 263.

Numărul răniților a crescut – 491.

UPDATE ORA 14:00

  • Inamicul continuă demolarea regiunii Donețk – poliția înregistrează 10 bombardamente în cursul zilei.
  • Rușii au bombardat 7 așezări: Bakhmut, Kostyantynivka, New York, Kalynove, Pervomayske, Khromove, Mikilske.
  • Civilii au fost loviți și răniți.
  • Ocupanții au folosit aviație, lansatoare de rachete, Grad MLRS, artilerie, tancuri și arme de calibru mic.
  • Ocupanții au tras patru rachete rudimentare numai asupra lui Bakhmut.
  • Bombardamentele au avut loc asupra a 22 de obiective civile, inclusiv 10 clădiri private și de apartamente, o școală, o fermă, o afacere, echipamente agricole, căi ferate și infrastructură critică.
  • Procedura penală a fost inițiată în temeiul articolului 438 (încălcarea legilor și obiceiurilor de război) din Codul penal al Ucrainei.

UPDATE ORA 13:00

Aproximativ 33.000 de ucraineni s-au întors acasă în cursul zilei de astăzi.

Ucrainenii continuă să se întoarcă acasă din străinătate. Potrivit polițiștilor de frontieră, la sfârșitul săptămânii trecute, în țară au sosit în total 37 de mii de persoane, dintre care peste 33 de mii erau ucraineni.

Acest lucru a fost raportat de către Departamentul Regional de Vest al Serviciului Vamal de Stat.

„De mai bine de o lună, numărul persoanelor care se întorc în Ucraina este mai mare decât cel al celor care pleacă în străinătate”, au declarat polițiștii de frontieră.

UPDATE ORA 12:00

Rușii și-au retras trupele buriate rămase de la Sievierodonetsk, deoarece acestea sunt semnificativ mai slabe decât trupele ucrainene, spune Serhii Haidai, șeful Administrației militare a regiunii Lugansk.

Buryatia este o republică autonomă din componența Federației Ruse, situată în partea central-sudică a Siberiei. Aproximativ 45% din pierderile totale suferite de forțele ruse în agresiunea militară declanșată împotriva Ucrainei sunt consemnate în rândul detașamentelor de militari din Buryatia.

Rușii au distrus 38 de clădiri civile în bombardamentele de ieri, în șapte localități din provincia Lugansk. Printre distrugerile complete se numără și patinoarul ICE PALACE din Severodonețk.

În noaptea de 9-10 iunie, forțele ruse au deschis focul asupra regiunii Dnipropetrovsk.

În dimineața zilei de 10 iunie, au tras cu rachete în raionul Dnipro. O persoană a fost rănită, susține Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE ORA 11:00

Un minut de reculegere în Ucraina, în amintirea apărătorilor noștri.

Viktor Poniatenko a fost un soldat al pușcașilor marini AFU. Înainte de război, acesta a fost un boxer celebru, campion european de tineret, medaliat cu argint la Cupa Ucrainei și maestru în lupta cu pumnii.

Încă de la începutul războiului, acesta era pe front, în locurile cele mai fierbinți, acolo unde ceruse mereu să lupte. Viktor Poniatenko a fost ucis de un glonț inamic în timp ce se afla într-o misiune de luptă.

UPDATE ORE 10:00

Există o lipsă acută de medicamente în Kherson și riscul unei epidemii majore de holeră în Mariupol. Cazuri sporadice de holeră au fost raportate în oraș începând cu luna mai.

  • Ucraina s-a confruntat cu o epidemie majoră de holeră în 1995 și de atunci au existat mici focare, în special pe coasta Mării Azov, inclusiv la Mariupol.
  • Serviciile medicale din Mariupol sunt probabil deja aproape de colaps: o epidemie majoră de holeră ar înrăutăți și mai mult situația.

Merită menționat faptul că OMS nu a confirmat răspândirea holerei în Mariupol.

  • Federația Rusă încearcă să asigure servicii publice de bază pentru populația din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Există probleme în ceea ce privește accesul la apă potabilă, comunicații telefonice și servicii de internet.

UPDATE ORA 09:00

  • Peste 754 de copii afectați în Ucraina ca urmare a agresiunii armate la scară largă a Rusiei.
  • În dimineața zilei de 10 iunie, numărul oficial de copii victime a rămas neschimbat la 263 pentru ziua respectivă. Numărul răniților a crescut la 491.
  • Oblastul Donețk a avut cele mai multe victime, cu 192, Harkov cu 132, Kiev cu 116, Cernihiv cu 68, Luhansk cu 53, Kherson cu 52, Mykolayiv cu 48, Zaporizhzhya cu 30, Sumy cu 17, Kiev cu 16 și Zhytomyr cu 15.

UPDATE ORA 08:00

  • Pe 9 iunie, forțele de infanterie ale ZSU au lovit pozițiile invadatorilor ruși în cinci zone populate din regiunea Kherson. Acest lucru este raportat de Comandamentul Operațional Pyvden.
  • Peste noapte, inamicul a bombardat districtul Kryvorizkyi. În comunitatea Zelenodolskiy, o femeie a fost rănită, există distrugeri. – Șeful Asociației publice regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.
  • Recolta de anul viitor din Ucraina ar putea fi cu 40% mai mică din cauza invaziei rusești. – Taras Visotsky, prim adjunct al ministrului ucrainean al politicilor agricole și al alimentației.
  • Trupele rusești au obținut puține succese la nord de Slovyansk, dar este posibil să întâmpine dificultăți în timpul asaltului orașului în sine, din cauza problemelor tactice legate de traversarea râului Siverskyi Donets. – ISW.
  • Olanda și Danemarca se opun acordării Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la UE. – Bloomberg

UPDATE ORA 07:00

Ucraina și Occidentul au denunțat un tribunal pro-Moscova care a condamnat la moarte doi cetățeni britanici și un marocan pentru că au luptat pentru Ucraina, calificând procedurile drept o farsă și o încălcare a regulilor războiului, potrivit The Telegraph.

Tribunalul din autoproclamata Republică Populară Donețk din Ucraina i-a găsit pe cei trei luptători vinovați de a căuta răsturnarea violentă a puterii, o infracțiune pedepsită cu moartea în republica estică nerecunoscută. Bărbații au fost, de asemenea, condamnați pentru activități de mercenariat și terorism.

Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a raportat că inculpații – identificați ca fiind Aiden Aslin, Shaun Pinner și Brahim Saadoun – vor fi executați de un pluton de execuție. Ei au la dispoziție o lună pentru a face apel.

UPDATE ORA 06:00

Severodonetsk nu este ultimul în planurile lui Putin

Potrivit expertului militar Aleksandr Kovalenko, în cazul în care rușii reușesc să captureze Severodonetsk, vor începe imediat să atace Lisichansk, precum și să încerce să se îndrepte spre Slavyansk și Bakhmut, care sunt, de asemenea, critice pentru ei.

Dar lucrurile nu merg prea bine pentru ei în Severodnetsk, în primul rând pentru că luptele pentru acest oraș au scos la iveală neprofesionalismul armatei ruse. Vorbim despre incapacitatea de a desfășura operațiuni de luptă în oraș”, a adăugat expertul militar.


„Gazprom” și alte zeci de companii rusești se vor muta din UE în Turcia

În ultimele 48 de zile, Rusia și Turcia au discutat în mod activ despre mutarea companiilor rusești – afectate de sancțiunile UE. 43 de companii și oligarhi ruși, inclusiv Gazprom, își vor muta sediul la Istanbul. Acest proces va începe în iulie.

UPDATE ORA 04:00

Următoarea recoltă din Ucraina ar putea scădea cu 40%. Ucraina a pierdut 25% din terenurile de livezi.

De asemenea, aproximativ 500 de mii de tone de cereale au fost furate din teritoriile ocupate de Rusia.


Danemarca și Olanda sunt împotriva acordării statutului de candidat la UE pentru Ucraina, potrivit Bloomberg.

UPDATE ORA 02:00

Rezultatele activității Poliției Naționale a Ucrainei de la inceputul invaziei

Situația infracțională din țară este sub control și nu există o creștere a criminalității. În fiecare zi, aproximativ 5600 de polițiști sunt la datorie pe străzile din zonele populate. Acestea sunt patrule auto, pe motociclete, pe biciclete și pe jos. Facem tot posibilul pentru a asigura prezența polițiștilor în comunitățile din țară.

În total, în timpul invaziei la scară largă a solului ucrainean de către invadatorii ruși, unitățile de poliție:

🔹 A primit și a procesat peste 2 milioane 500 de mii de rapoarte de la cetățeni.
🔹 A inițiat peste 16 300 de proceduri penale pentru infracțiuni comise de militari ruși și de complicii acestora.
🔹 Peste 66.000 de infracțiuni au fost urmărite penal.
Au fost inițiate aproape 670 de urmăriri penale pentru colaborare. 99 de persoane au fost deja notificate de suspiciune.
Au fost depistate 90 de DRG-uri și au fost reținuți peste 820 de suspecți de sabotaj.
Au fost depistate peste 14 mii de fapte penale, dintre care peste 13 mii au fost furturi. Aproape 3.200 de persoane au fost identificate și suspectate.
Au fost identificați 2.042 de copii dispăruți, iar 147 de copii sunt încă dispăruți.
🔹 Aproape 15 mii de vehicule au fost înregistrate, ceea ce s-a soldat cu 535 de decese. Numărul de accidente a scăzut dimineața.
🔹Blocat peste 3 mii de canale de știri cu o audiență totală de peste 23 de milioane de utilizatori.


Operațiunile militare din Ucraina au avut deja un impact negativ asupra sănătății generale a tuturor ucrainenilor – posibilitatea de a diagnostica cancerul și anumite boli infecțioase într-un stadiu incipient a scăzut, în timp ce starea psihică a tuturor a fost afectată negativ.

Acest lucru a fost declarat de ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko.

Din cauza războiului, diagnosticarea cancerului și a anumitor boli infecțioase a scăzut. În special, atât tuberculoza, cât și infecțiile cu HIV și hepatita. Toate acestea ne vor permite în viitor să detectăm bolile în stadii avansate. Tratamentul va fi mai puțin eficient, lung și costisitor”, a subliniat Liașko.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Toți locuitorii din orașul Orkhiv au plecat în Zaporizhzhya. Rămân doar cei care nu au de ales.

În unele case goale au rămas doar pensionarii. Orașul este bombardat în fiecare zi. Numeroase clădiri, apartamente, administrația și școala locală au fost deja demolate!


Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că majorarea costurilor de trai în țara sa nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza să sprijine Ucraina, relatează The Guardian.

Potrivit premierului, tăierea ajutorului pentru Ucraina ar fi „respingătoare din punct de vedere moral” și l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin:

Putin ar putea continua să răsucească cuțitul în rană, crocodilul s-ar întoarce pentru mai mult și ar putea pretinde că agresivitatea și violența sa au dat roade. Ar fi fost un dezastru pentru Ucraina și pentru toate celelalte părți ale fostei Uniuni Sovietice pe care ar fi putut să le atace.

Printre țările care se opun acordării statutului de candidat al Ucrainei la UE se numără Olanda și Danemarca, a relatat Bloomberg, citând surse.

Se așteaptă ca, la 17 iunie, Comisia Europeană să recomande acordarea statutului de țară candidată Ucrainei.

Chiar dacă acesta (avizul Comisiei Europene – n.r.) este pozitiv, va fi nevoie de aprobarea statelor membre înainte ca Ucrainei să i se acorde oficial acest statut. Liderii blocului comunitar urmează să discute această chestiune la Bruxelles în perioada 23-24 iunie, iar mai multe țări s-au declarat împotriva acestei măsuri, afirmând că Ucraina nu poate avea prioritate față de candidații existenți. Procesul de aderare implică un set complex de etape și condiții care pot dura, de obicei, mai mult de un deceniu.


42,9 la sută dintre ucraineni încă își planifică viitorul copiilor lor în Ucraina, chiar dacă amenințarea militară persistă, spune un sondaj KMIS.

Potrivit sondajului, 54,7% dintre ucraineni văd viitorul copiilor și nepoților lor în Ucraina, cu condiția încheierii unui armistițiu și a persistenței unei amenințări militare din partea Federației Ruse.

În cazul în care ostilitățile active vor continua ca în prezent, doar 42,9% dintre ucraineni văd viitorul copiilor și nepoților lor în interiorul țării.

În același timp, 76,8% dintre cei intervievați sunt de acord să planifice viitorul copiilor și nepoților lor în Ucraina odată cu schimbarea puterii din Rusia în una democratică.