- Acesta este primul studiu care stabilește o legătură între condiția fizică măsurată obiectiv, obezitatea din copilărie și cogniția la vârsta a doua.
- Studiul indică faptul că strategiile de protecție împotriva viitorului declin cognitiv ar putea fi necesare încă din copilărie.
- Dezvoltarea strategiilor care îmbunătățesc condiția fizică scăzută și reduc nivelul de obezitate în copilărie este importantă deoarece ar putea contribui la îmbunătățirea performanțelor cognitive la vârsta mijlocie.
Copiii obezi și inactivi sunt mai predispuși să aibă o funcție cerebrală mai slabă la vârsta mijlocie și un risc mai mare de demență mai târziu în viață, a constatat un studiu condus de un australian. Studiul, realizat în premieră mondială, a urmărit evoluția pe o perioadă de 30 de ani a 1.244 de persoane din Australia, care erau copii în 1985.
Advertisment
Studiul a fost condus de Dr. Jamie Tait și de profesorul asociat Michele Callisaya de la Centrul Național pentru Îmbătrânire Sănătoasă din Melbourne. Participanții la studiu, copiii obezi cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani la momentul respectiv, au fost evaluați în ceea ce privește condiția fizică, inclusiv capacitatea cardiorespiratorie, puterea musculară și rezistența musculară, precum și antropometria prin raportul talie/șold.
Trei decenii mai târziu, aceleași persoane – acum adulți cu vârste cuprinse între 38 și 50 de ani – au fost trecute printr-o serie de teste cognitive computerizate între 2017 și 2019. Copiii care au înregistrat cele mai ridicate niveluri de aptitudini cardio-respiratorii și musculare și un raport mediu mai mic între talie și șolduri au avut rezultate mai bune la testele de la jumătatea vieții în ceea ce privește viteza de procesare și atenția, precum și funcția cognitivă globală.
Recomandări
Constatările, neafectate de capacitatea academică și de statutul socio-economic în copilărie sau de consumul de tutun și alcool la mijlocul vieții, au fost publicate în Journal of Science and Medicine in Sport în această săptămână. Studiul longitudinal demonstrează că este esențial să se identifice factorii din primii ani de viață la copiii obezi care pot proteja împotriva declinului cognitiv mai târziu în viață, inclusiv pentru demență, a declarat profesorul asociat Callisaya.
Se știa deja că copiii cu o mai mare forță musculară, fitness cardiorespirator și anduranță din sport și activitate au rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea pe măsură ce îmbătrânesc, iar o formă fizică mai ridicată la vârsta adultă poate duce la o cogniție mai bună și la un risc redus de demență la vârste înaintate, au recunoscut cercetătorii.
Partenerii noștri