• În anii următori, vom încorpora în alimentația noastră proteine alternative bazate pe produse atât de diverse precum microalgele, fermenții de drojdie sau de ciuperci.
  • În 10 ani vom consuma 10-20% proteine alternative, inclusiv legume, microalge, fermenți de drojdie și chiar insecte și carne crescută în laborator.

Massimo Castellari coordonează inițiativa strategică privind producția sustenabilă de proteine la Institutul pentru Cercetare și Tehnologie Agroalimentară și crede că în 10 ani vom consuma 10-20% proteine alternative, inclusiv legume, microalge, fermenți de drojdie și chiar insecte și carne crescută în laborator, notează El Pais.

În anii următori, vom încorpora în alimentația noastră proteine alternative bazate pe produse atât de diverse precum microalgele, fermenții de drojdie sau de ciuperci, extractele proteice de origine vegetală sau chiar insectele sau carnea de laborator.

Aceasta este opinia lui Massimo Castellari, care coordonează inițiativa strategică privind producția durabilă de proteine la Institutul de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară (IRTA), unde efectuează cercetări privind aceste noi alimente.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Castellari subliniază că se fac deja cercetări asupra acestor materiale și a altora, având în vedere sustenabilitatea – pentru că ar trebui să mâncăm mai puțină carne – și caracteristicile nutriționale pozitive ale acestora, dar și provocarea de a crea produse apetisante la un preț accesibil.

„Carnea cultivată este într-o fază foarte incipientă și este încă foarte scumpă, dar unele companii fac multe cercetări. Aceasta constă în efectuarea unei biopsii de celule stem, iar acestea sunt cultivate astfel încât mai întâi să se înmulțească și apoi să se diferențieze între tipurile de țesuturi.

S-a reușit deja să se obțină o masă de celule care nu este chiar un țesut, pentru că țesutul muscular este mult mai complex, ci o masă de celule care este apoi amestecată cu alte ingrediente și devine ceva asemănător unui hamburger.

Este un produs care este deja vândut în Singapore, dar într-o zonă foarte restrânsă și cu o producție foarte limitată. Mai este încă un drum lung până la obținerea unui cotlet de laborator, pentru că țesutul muscular nu este atât de ușor de reprodus. Aceste produse vor ajunge mai întâi în SUA sau în Israel, dar și în Europa se lucrează la acest lucru” , a explicat Castellari.