• Moartea Neagră a început în 1338 în ceea ce este acum Kârgâzstan.
  • Ciuma bubonică este cauzată de bacteria Yersinia pestis și este răspândită de purici, dar poate lua și o formă secundară, în care se transmite de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor din aer.
  • Tulpinile moderne cele mai apropiate de tulpina străveche se găsesc astăzi în rezervoarele de ciumă din jurul munților Tian Shan.

Moartea Neagră a început în 1338 în ceea ce este acum Kârgâzstanul de azi, sugerează o nouă cercetare. Epidemia de ciumă bubonică a făcut ravagii în lume între 1346 și 1353 și este cea mai mortală pandemie înregistrată în istoria omenirii, provocând moartea a până la 200 de milioane de oameni.

Ciuma bubonică este cauzată de bacteria Yersinia pestis și este răspândită de purici, dar poate lua și o formă secundară, în care se transmite de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor din aer.

În 1347, aceasta a pătruns pentru prima dată în Marea Mediterană prin intermediul navelor care transportau bunuri din teritoriile Hoardei de Aur din Marea Neagră.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Boala mortală s-a răspândit apoi în Europa, în Orientul Mijlociu și în nordul Africii, ucigând până la 60% din populație într-o epidemie de amploare care i-a adus porecla de Moartea Neagră.

Echipa de cercetători a adunat acum un genom antic complet al ciumei

Pentru realizarea studiului, o echipă internațională de cercetători a analizat ADN-ul antic din rămășițe umane, precum și obiecte istorice și arheologice din două situri care conțineau inscripții referitoare la „pestilență”.

Primele rezultate ale echipei au fost foarte încurajatoare, deoarece ADN-ul bacteriei ciumei, Y. pestis, a fost identificat la persoanele cu anul 1338 înscris pe pietrele lor funerare.

Autorul principal al studiului, doctorul Phil Slavin, profesor asociat de istorie la Universitatea din Stirling, Scoția, a declarat „Am putut demonstra în sfârșit că epidemia menționată pe pietrele funerare a fost într-adevăr cauzată de ciumă”.

Cercetătorii au asociat anterior inițierea Morții Negre cu o diversificare masivă a tulpinilor de ciumă, un așa-numit Big Bang al diversității ciumei.

Însă data exactă a acestui eveniment nu a putut fi estimată cu precizie, fiind considerat că s-a petrecut cândva între secolele al X-lea și al XIV-lea. Echipa de cercetători a adunat acum un genom antic complet al ciumei din siturile din Kârgâzstan și a investigat modul în care acestea ar putea avea legătură cu evenimentul „Big Bang”.

Co-autorul principal, profesorul Johannes Krause, a adăugat: „Am descoperit că tulpinile moderne cele mai apropiate de tulpina străveche se găsesc astăzi în rezervoarele de ciumă din jurul munților Tian Shan, deci foarte aproape de locul unde a fost descoperită tulpina străveche”.

Profesorul Krause, director al Institutului Max Planck de Antropologie Evolutivă din Germania, a adăugat: „Acest lucru indică o origine a strămoșului Morții Negre în Asia Centrală.”