• Indiferent câte ouă ai spart în viața ta, probabil că ai dat vreodată peste un ou care conține o pată de sânge la un moment sau altul. 
  • Petele de sânge din ouă sunt minuscule și le poți vedea când spargi un ou proaspăt.
  • Acestea sunt destul de frecvente în ouăle crude și nu sunt deloc periculoase.

Deși poate simți nevoia să arunci un ou dacă observi in gălbenușul lui o pată roșie, acest lucru este total greșit. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi pata cu o lingură sau cu vârful unui cuțit și să-l arunci. După aceea, continuă să gătești oul așa cum ai face de obicei. Nu există nimic în el care să fie dăunător pentru consumul uman.

Petele de sânge, uneori numite pete de carne, sunt picăturile care se găsesc pe suprafața a aproximativ 1% din gălbenușurile de ou vândute, conform Egg Farmers of Canada, deși sunt rare și considerate un defect de către producătorii de ouă.

Petele de sânge uneori se formează în mod natural, pe măsură ce găinile depun ouă. Așa cum vasele de sânge ale oamenilor uneori se rup și se repară singure, la fel se poate întampla și cu vasele unei găini. Când acel vas de sânge rupt apare în ovarele sau oviductul unei găini, tubul care transportă respectivul ou din ovar în lumea exterioară, o picătură de sânge poate să cadă pe gălbenușul de ou (mai frecvent) sau în albuș (destul de neobișnuit). Contrar credinței populare, acest lucru nu înseamnă că ovulul este fertilizat, confirmă Egg Farmers of Canada.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dacă cumperi ouă de la un supermarket, sunt șanse să întâlnești foarte rar ouă cu pete roșii. Producătorii „luminează” ouăle vândute comercial, ceea ce implică strălucirea unei lumini puternice pentru a încerca să repereze orice imperfecțiuni și pot detecta și elimina adesea ouăle cu pete de sânge înainte de a fi ambalate și vândute. În cazul în care cumperi ouă direct de la un fermier sau de la propriul furnizor care are găini de curte, s-ar putea să întâlnesti ceva mai des pete de sânge, iar dacă cumperi ouă maro de la magazin, ai putea observa mai multe pete de sânge deoarece acestea sunt mai greu de observat prin coaja mai întunecată decât cele albe.

Deci, este sigur să mănânci un ou cu pete de sânge?

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite și Centrul pentru Siguranța Ouălor sunt de acord că ouăle cu pete de sânge sunt sigure de mâncat dacă le gatești în mod corespunzător. Indiferent dacă au pete de sânge sau nu, evită consumul de ouă insuficient fierte sau crude, deoarece poate crește riscul de infecție cu salmonella. Aruncă orice fel de ouă cu albușuri care par colorate în roz, verde sau roșu; acesta este un semn că pot conține bacterii care pot accelera alterarea și vă pot expune riscului de intoxicație alimentară.

Atât timp cât poți trece peste diferențele estetice, ar trebui să fii în siguranță să amesteci pur și simplu sângele cu restul de ou în timp ce îl gătești. Dacă preferi altă varianță, poți folosi un cuțit pentru a îndepărta pata de sânge de pe gălbenuș înainte de a începe să te apuci de pregătirea mesei.