• Uniunea Europeană a convenit asupra unor norme care supun transferurile de criptomonede acelorași reguli de spălare a banilor ca și transferurile bancare tradiționale.
  • La fel ca și politica UE privind confidențialitatea datelor, care a devenit de facto un standard global, se așteaptă ca reglementările privind criptomonedele să aibă o mare influență la nivel mondial.
  • Normele UE, care ar mai avea nevoie de aprobarea finală și care ar trebui să intre în vigoare până în 2024, includ măsuri de prevenire a manipulării pieței, a spălării de bani, a finanțării terorismului și a altor activități infracționale.

Europa este pregătită să conducă pe plan mondial reglementarea industriei de criptomonede, într-o perioadă în care prețurile acestora s-au prăbușit, distrugând averi, alimentând scepticismul și provocând apeluri pentru o supraveghere mai strictă.

Uniunea Europeană a făcut un prim pas miercuri, convenind asupra unor noi norme care supun transferurile de criptomonede acelorași reguli de spălare a banilor ca și transferurile bancare tradiționale.

Se aștepta un pas mult mai important, deoarece negociatorii UE au stabilit ultimele detalii joi târziu cu privire la un acord separat pentru un pachet cuprinzător de reglementări privind criptomonedele pentru cele 27 de națiuni ale blocului, cunoscut sub numele de Markets in Crypto Assets, sau MiCA.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

La fel ca și politica UE privind confidențialitatea datelor, care a devenit de facto un standard global, se așteaptă ca reglementările privind criptomonedele să aibă o mare influență la nivel mondial. Normele UE sunt „cu adevărat prima reglementare cuprinzătoare din lume”, a declarat Patrick Hansen, consilier în domeniul cripto-riscurilor la Presight Capital, o firmă de capital de risc. El se așteaptă ca autoritățile din alte locuri, în special din țările mai mici care nu au resursele necesare pentru a-și elabora propriile reguli de la zero, să adopte unele similare celor ale UE.

În conformitate cu reglementările privind piețele de active criptografice, bursele, brokerii și alte companii de criptomonede se confruntă cu reguli stricte menite să protejeze consumatorii. Companiile care emit sau tranzacționează criptomonede, cum ar fi stablecoins – care sunt, de obicei, legate de dolar sau de o marfă precum aurul, ceea ce le face mai puțin volatile decât criptomonedele normale – se confruntă cu cerințe stricte de transparență care le impun să furnizeze informații detaliate privind riscurile, costurile și taxele cu care se confruntă consumatorii.

Măsurile sunt menite să aducă transparență și stabilitate pieței de criptomonede

Normele europene au ca scop menținerea stabilității financiare – o preocupare tot mai mare pentru autoritățile de reglementare, pe fondul unei serii de prăbușiri recente legate de criptomonede. Moneda stabilă TerraUSD a făcut implozie luna trecută, ștergând aproximativ 40 de miliarde de dolari din fondurile investitorilor, fără a fi responsabilizați sau cu foarte puțină responsabilitate.

Prăbușirile au stimulat apelurile pentru reglementare, alte jurisdicții importante elaborându-și încă strategiile. În SUA, președintele Joe Biden a emis în martie un ordin executiv privind supravegherea guvernamentală a criptomonedelor, inclusiv studierea impactului asupra stabilității financiare și a securității naționale. Luna trecută, California a devenit primul stat care a început în mod oficial să examineze modul în care să se adapteze la criptomonede la scară largă, cu planuri de a colabora cu guvernul federal la elaborarea de reglementări.

Câteva țări europene, precum Germania, au deja reglementări de bază privind criptomonedele. Unul dintre obiectivele UE este alinierea regulilor la nivelul întregului bloc, astfel încât o companie de criptomonede cu sediul într-o țară să poată oferi servicii în alte state membre. Normele UE, care ar mai avea nevoie de aprobarea finală și care ar trebui să intre în vigoare până în 2024, includ măsuri de prevenire a manipulării pieței, a spălării de bani, a finanțării terorismului și a altor activități infracționale.

Conform noilor norme, atunci când un activ criptografic trece de la o parte la alta, informațiile privind sursa și beneficiarul ar trebui stocate de ambele părți ale transferului. Companiile criptografice ar trebui să predea aceste informații autorităților care investighează activități infracționale precum spălarea de bani sau finanțarea terorismului.

Instituțiile UE lucrează la detaliile tehnice înainte ca normele de urmărire a criptoacțiunilor să primească aprobarea finală.