• Inflaţia globală a fost de 8,6% luna trecută, potrivit cifrelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat.
  • Franţa şi Spania au înregistrat noi recorduri de inflaţie în luna iunie, cea din urmă depăşind pragul de 10%.
  • Acest lucru înseamnă că costul vieţii continuă să crească vertiginos în toate ţările din zona euro.

Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în luna iunie, chiar înainte de prima majorare a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană din ultimii 11 ani, anunţă CNBC.

Inflaţia globală a fost de 8,6% luna trecută, potrivit cifrelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat, publicate vineri.Valoarea a depăşit previziunile de 8,4% dintr-un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor. Rata ajunsese la 8,1% în luna mai, ceea ce înseamnă că costul vieţii continuă să crească vertiginos în toate ţările din zona euro.

Germania i-a surprins pe mulţi la începutul acestei săptămâni când a raportat o scădere de 0,5 puncte procentuale a inflaţiei de la o lună la alta. Experţii au declarat că acest lucru s-a datorat noilor subvenţii guvernamentale menite să atenueze impactul preţurilor mai mari la energie.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Însă atât Franţa, cât şi Spania au înregistrat noi recorduri de inflaţie în luna iunie, cea din urmă depăşind pragul de 10% pentru prima dată din 1985, potrivit Reuters.

Până în prezent, oficialii europeni au evitat să vorbească despre o recesiune

BCE, care a promis că va aborda această creştere bruscă a preţurilor, urmează să se reunească la sfârşitul lunii iulie pentru a anunţa creşterea dobânzilor. Banca centrală a declarat că va majora dobânda din nou în septembrie, ceea ce înseamnă că principala sa rată a dobânzii ar putea reveni în teritoriu pozitiv în acest an – BCE are rate negative din 2014.

Datele recente privind activitatea întreprinderilor sugerează că zona euro pierde deja din avânt. Întrebarea generală este dacă zona euro va reuşi să scape de o recesiune în acest an sau dacă aceasta va veni în 2023.

Economiştii de la Berenberg prognozează o recesiune în zona euro în 2023, cu o contracţie a PIB (produsul intern brut) de 0,8%.

Până în prezent, oficialii europeni au evitat să vorbească despre o recesiune.