• Borșul ucrainean a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO.
  • În nota de pe site-ul UNESCO se arată că actualul conflict din Ucraina pune în pericol această expresie a „ospitaliătții ucrainene”.
  • Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii din Ucraina Aleksandr Tkacenko. 

Borșul ucrainean a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO. În nota de pe site-ul UNESCO se arată că actualul conflict din Ucraina pune în pericol această expresie a „ospitaliății ucrainene”, informează el Pais.

Kievul salută ca pe o victorie politică asupra Moscovei înregistrarea unui fel de mâncare a cărei origine a fost disputată istoric între cele două țări.

 Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii din Ucraina Aleksandr Tkacenko. 

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

„Victoria în războiul pentru borș este a noastră. Astăzi, 1 iulie, a fost inclus elementul „Cultura culinară a borșului ucrainean” în Lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO”, a scris Tkacenko, pe Telegram.

Existau deja unele dispute de ani de zile, încă de pe vremea URSS, dar „războiul” pentru această supă de sfeclă s-a intensificat în 2019, la cinci ani după ce Rusia a anexat Crimeea și a trimis paramilitari în Donbas, unde a început un alt război adevărat între armata ucraineană și separatiștii susținuți de Moscova.

Lupta pe tema borșului a ieșit la suprafață atunci când un cont de Twitter asociat cu ministerul rus de externe a proclamat că supa este un simbol al bucătăriei rusești, unul dintre cele mai faimoase și iubite feluri de mâncare.

Disputa cu privire la originea sa a continuat în următorii câțiva ani. Ucraina a declarat-o patrimoniu imaterial în 2020, iar în luna aprilie a acestui an purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Kievul că persecută cultura rusă chiar și prin intermediul cărților de bucate.