• Apariția craterelor în tundra siberiană ar putea avea o legătură cu fenomenul de încălzire globală
  • Două treimi din teritoriul Rusiei constă în permafrost, un rezervor natural imens de metan
  • Primul crater a apărut în 2013, în peninsula Iamal

În această vară, echipa unui post de televiziune din Rusia a survolat peninsula Iamal. Întâmplător, jurnaliștii au surprins un crater imens de 30 de metri adâncime și 20 de metri lățime, scrie CNN.

Primul crater a fost descoperit în 2013, în apropierea unui câmp de petrol și gaze din Peninsula Iamal, în nord-vestul Siberiei. Atunci internauții ruși speculau că, gaura s-ar fi format în urma impactului unui meteorit cu pământul, sau ar indica „locul de aterizare al unui OZN”.

Sursa foto: Profimedia

Pe de altă parte, cercetătorii cred că apariția acestor cratere au o strânsă legătură tocmai cu aceste zăcăminte de gaz din peninsulă. Totodată, ei recunosc că există multe detalii pe care deocamdată nu le cunosc.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„În acest moment, nu există o singură teorie acceptată cu privire la modul în care apar aceste fenomene”, a spus Evgeny Chuvilin, cercetătorul care a vizitat locul celui mai nou crater pentru a studia caracteristicile sale.

„Este posibil să se formeze timp de ani de zile, deoarece craterele apar de obicei în zonele nelocuite și sunt descoperite accidental”, adaugă Chuvilin.

Două treimi din teritoriul Rusiei constă în permafrost, un rezervor natural imens de metan, un gaz puternic cu efect de seră, iar verile calde din ultimii ani din regiune ar fi putut juca un rol în crearea acestor cratere.

Chuvilin și echipa sa se numără printre puținii oameni de știință care au fost în interiorul unui crater pentru a investiga cum s-a format și de unde provine gazul.