• Oamenii care nu își mai permit să închirieze locunțe în zone mai sigure se întorc în orașele bombardate.
  • Locuitorii unui district din Harkov relatează viața lor printre dărâmături și fără utilități.
  • O locuitoare din Harkov se consideră norocoasă că a supraviețuit după ce trei locații unde se retrăsese au fost bombardate.

Larissa declară pentru corespondenții The Independent că speră ca fulgerul să nu lovească de două ori. Dar, în cazul ei, a lovit de cel puțin trei ori. Femeia de 60 de ani este din Saltivka de Nord, una dintre părțile din Harkov cele mai afectate de bombardamente.

Larissa a fugit din locuința sa din districtul nordic în martie, când aceasta a fost bombardată, și apoi s-a mutat la o școală din apropiere, care a fost ulterior lovită. Duminică dimineața, o altă rachetă a străpuns cerul, lăsând un crater de 15 metri lățime la doar câțiva pași de ultimul ei adăpost: bungalow-ul unei rude în ceea ce trebuia să fie o suburbie rezidențială liniștită la sud de oraș.

„Continuăm să sperăm că un glonț nu va lovi de două ori în același loc”, spune ea, bătând în lemn, în timp ce salvatorii și rezidenții năuciți încearcă să evacueze peisajul lunar înnămolit din spatele lor. Craterul se află lângă rămășițele măcinate ale unei case. Explozia, despre care forțele de securitate spun că a fost provocată de o rachetă balistică rusă Iskander, a reverberat în tot orașul.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Această loterie mortală este realitatea de zi cu zi pentru locuitorii din Harkov, care avea o populație de aproape 1,5 milioane de oameni înainte de război. În fiecare zi are loc un nou atac cu rachete și bombardamente – cel puțin o persoană a fost rănită duminică. Și este deosebit de mortală în Saltivka de Nord, care se află la doar câțiva kilometri de linia frontului.

„Suntem îngrijorați de iarna care ne așteaptă”

În ciuda faptului că se aflau atât de aproape de una dintre cele trei tiruri de rachete care au lovit Harkovul duminică dimineața, Larissa și soțul ei, Yuriy, în vârstă de 68 de ani, se consideră norocoși. Asta pentru că pot locui fără chirie în casa unei rude, într-o zonă relativ mai sigură decât Saltivka de Nord.

„Și astfel, unii oameni se întorc în Saltivka pentru că nu-și mai permit să închirieze. Nu au de ales decât să se întoarcă”, adaugă ea.

Nu este prea mult de revenit: Saltivka de Nord este un oraș fantomă plin de pete, fără apă, electricitate sau gaz după bombardamente. Ea spune că opt persoane erau atât de sărace încât nici măcar nu au părăsit cartierul și au petrecut o mare parte din ultimele cinci luni în subsolul clădirii sale.

Svitlana, în vârstă de 50 de ani, care s-a mutat înapoi în luna mai împreună cu soțul ei, spune că lipsa apei, a electricității și a gazului îi îngrijorează înainte de lunile mai reci.

„Suntem îngrijorați de iarna care ne așteaptă și de modul în care ne vom descurca”, spune ea, ducându-ne în apartamentul ei distrus.Ea spune că armata a venit să deminare clădirile și să îndepărteze munițiile neexplodate, dar salvatorii încă nu au verificat toate apartamentele pentru a vedea dacă există rezidenți morți.