• Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a cerut Chinei şi a altor economii din Grupul celor 20 să accelereze reducerea datoriilor pentru un număr tot mai mare de ţări puternic îndatorate.
  • Georgieva a declarat că a vorbit cu preşedintele indonezian Joko Widodo, care deţine preşedinţia rotativă a G20 în acest an, în timpul reuniunii Grupului celor Şapte de luna trecută din Germania şi l-a îndemnat să facă presiuni pentru o mai mare unitate în ceea ce priveşte datoria înainte de summitul liderilor G20 din noiembrie.
  • „Presiunea asupra noastră pentru a acţiona este foarte mare”, a spus ea, menţionând că războiul din Ucraina a exacerbat crizele cu care se confruntă economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare din cauza pandemiei.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a cerut Chinei şi a altor economii din Grupul celor 20 să accelereze reducerea datoriilor pentru un număr tot mai mare de ţări puternic îndatorate, avertizând că, în caz contrar, s-ar putea declanşa o „spirală descendentă” dăunătoare, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Georgieva a declarat, pentru Reuters, că este esenţial un impuls suplimentar pentru Cadrul comun în vederea tratării datoriilor, în mare parte, blocat, care a fost adoptat de G20 şi de Clubul de la Paris al creditorilor oficiali în octombrie 2020, dar care nu a reuşit să producă niciun rezultat până acum.

„Dacă încrederea se erodează până la punctul în care apare o spirală descendentă, nu ştii unde s-ar termina”, a declarat şeful Fondului Monetar Internaţional, într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute, înainte de reuniunea oficialilor din domeniul finanţelor, din această săptămână, din Indonezia.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC

Georgieva a declarat că a vorbit cu preşedintele indonezian Joko Widodo, care deţine preşedinţia rotativă a G20 în acest an, în timpul reuniunii Grupului celor Şapte de luna trecută din Germania şi l-a îndemnat să facă presiuni pentru o mai mare unitate în ceea ce priveşte datoria înainte de summitul liderilor G20 din noiembrie.

Situaţia se înrăutăţeşte pe măsură ce economiile avansate cresc ratele dobânzilor

Georgieva a declarat că aproape o treime din ţările cu pieţe emergente şi o proporţie dublă de ţări cu venituri mici se află în dificultate din cauza datoriilor, iar situaţia se înrăutăţeşte pe măsură ce economiile avansate cresc ratele dobânzilor.

Ieşirile de capital de pe pieţele emergente continuă, iar aproape una din trei dintre aceste ţări are acum rate ale dobânzilor de 10% sau mai mari, a spus Georgieva, menţionând că mai multe ţări cu venituri medii, inclusiv Sri Lanka şi Malawi, au cerut ajutor din partea fondului.

„Presiunea asupra noastră pentru a acţiona este foarte mare”, a spus ea, menţionând că războiul din Ucraina a exacerbat crizele cu care se confruntă economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare din cauza pandemiei.

Georgieva a spus că este imperios necesar să se ajungă la un acord privind reducerea datoriei pentru Zambia, Ciad şi Etiopia, trei ţări africane care au solicitat ajutor prin intermediul cadrului comun şi ale căror comitete de creditori se reunesc luna aceasta.

Ea a îndemnat China să se coordoneze mai bine între creditorii săi multipli, avertizând că Beijingul va fi „primul care va pierde dramatic”, dacă problemele actuale ale datoriei vor ajunge la o criză în toată regula.