• Ministerul Public anunţă că încep să ancheteze crimele împotriva umanităţii comise de către ruşi de la începutul războiului, 24 februarie. 
  • Astfel, refugiaţii care sunt în prezent în România pot completa un formular online
  • Ulterior, procurorii vor iniţia audieri cu aceste persoane, pentru a adăuga piese importante la „tabloul” agresiunilor sâvârşite de ruşi asupra civililor din Ucraina.

Parchetul Militar român s-a autosesizat privind subiectul crimelor de război din Ucraina şi anunţă propria anchetă privind impactul invaziei ruseşti asupra ucrainenilor care au şi cetăţenie română.

Ministerul Public anunţă că încep să ancheteze crimele împotriva umanităţii comise de către ruşi de la începutul războiului, 24 februarie. 

Astfel, refugiaţii care sunt în prezent în România pot completa un formular online

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Acesta cuprinde întrebări despre statutul respondentului/ respondentei (victimă sau martor la crimele împotriva umanităţii), situaţii de abuz (viol sau agresiune sexuală, omor, deportare, tortură, răpire sau alte situaţii), locul unde a avut loc inracţiunea, perioada, autorii abuzului, probe/dovezi şi datele de identificare ale respondentului/respondentei. 

Ulterior, procurorii vor iniţia audieri cu aceste persoane, pentru a adăuga piese importante la „tabloul” agresiunilor sâvârşite de ruşi asupra civililor din Ucraina.

Redăm comunicatul Parchetului:

”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal.

Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei parchetelor militare.

În fapt s-au reţinut următoarele:

La data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent şi suveran.

Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina.

Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane.

În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.

Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.

Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române”.