• Valentin Gendrot a petrecut aproape șase luni,într-o secție de poliție, în nordul Parisului.
  • Gendrot spune că a primit uniformă și un pistol după doar trei luni de instruire.
  • În urma anchetei, jurnalistul a publicat o carte – „Flic”, unde povestește episoadele de violență, corupție și rasism la care a fost martor.

Un jurnalist din Franța, care s-a infiltrat în poliție, a dezvăluit o serie de abuzuri și o cultură a rasismului din care polițiștii ieșeau nepedepsiți.

Valentin Gendrot, în vârstă de 32 de ani, spune că incidentele erau atât de frecvente încât treceau neobservate, informează The Guardian.

„M-a șocat să aud polițiști, care sunt reprezentanții statului, înjurând oameni de culoare, arabi sau imigranți, toți făceau asta. Era doar o minoritate de polițiști care erau violenți, dar erau violenți mereu”, spune Gendrot.

Recomandări

ECHIPA LUI TRUMP
OMAGII PENTRU PAYNE
RĂZBOI ÎN UCRAINA
ATACURI CIBERNETICE
ERDOGAN SE VEDE CU RUTTE
KANYE WEST E ACUZAT

Jurnalistul povestește cum a fost nevoit să falsifice dovezi împotriva unui adolescent care a fost bătut de un ofițer, pentru a nu-și compromite identitatea.

Gendrot și echipajul lui fuseseră trimiși să investigheze o plângere împotriva unor tineri care ascultau muzică la o boxă. Când unul dintre colegii lui l-au umilit pe unul dintre adolescenți, alt băiat din grup a reacționat. Cel care și-a verbalizat nemulțumirea a fost bătut, arestat și trimis în judecată.

Tânărul acuzat a formulat o plângere oficială, iar colegii lui Gendrot au inventat o poveste din care l-au scos pe băiat vinovat.

În urma celor șase luni de anchetă, jurnalistul a publicat miercuri cartea „Flic”. Volumul a apărut la o editură nișată, care produce trei cărți pe an. Cartea a fost tipărită în secret în Slovenia, iar librăriile din Franța au comandat-o fără să cunoască prea multe detalii. The Guardian, Le Monde și Mediapart sunt cele trei publicații care au citit manuscrisul și l-au intervievat pe autor.

Valentin Gendrot declară că a vrut să realizeze această anchetă pentru a arăta publicului ceea ce nu poate vedea. El spune că în Franța există două mari subiecte tabu: violența poliției și suicidul în rândul polițiștilor. „În Franța oamenii ori apreciază polițiștii, ori îi detestă. Eu am crezut că lucrurile sunt mult mai nuanțate”, a declarat el pentru The Guardian.