• „Să nu subestimăm marele avantaj al României de a avea o majoritate stabilă în Parlament. Criza aceasta nu o poate rezolva aproape niciun Guvern”
  • „Pe generalul Ciucă nu l-a votat nimeni. Niște forțe obscure au decis ca România să fie condusă de un general”
  • „Klaus Iohannis a devenit din președintele societății civile – președintele societății militarizate. Nu Klaus Iohannis a ales serviciile, ci serviciile l-au ales pe el”
  • „Societatea civilă din 2017-2019 din România a fost o ficțiune, o invenție. Avem o pseudo-societate civilă și pseudo-partide”
  • „Generalul Ciucă pare să fie succesorul desemnat al lui Iohannis. Generalul Ciucă are cel mai slab potențial la votanți, este un non – candidat”
  • „PSD are la prezidențiale varianta Mircea Geoană și varianta Gabriela Firea”
  • „Domnul Ciolacu m-a impresionat pozitiv prin echilibru și luciditate. Ciolacu este măsurat și își știe limitele”
  • „În România, lucrurile nu se îmbunătățesc. Sunt judecători care dau sentințe aiurea. Sunt judecători care acționează la ordin”

„Lucrurile merg prost peste tot. Dincolo de crize, este bine că România are un Guvern stabil. Să nu subestimăm marele avantaj de a avea o majoritate stabilă în Parlament. Criza aceasta nu o poate rezolva aproape niciun Guvern. Autoritățile n-au cum să rezolve cauzele problemelor. În UE nu se pot controla prețurile. Francezii au făcut coadă la benzinării cu canistrele de benzină. Îi dai bani să plătească factura și inflația crește și mai mult. În criză, suntem într-o avalanșă a efectelor. Trebuie găsită o soluție durabilă la război și consecințele lui. Ziua de după război nu este clar planificată. Incertitudinea omoară economiile, bursele și piețele. Economia germană depinde de Gazprom. Distrugi economia germană, distrugi principala sursă de finanțare a UE. Lumea este condusă de lideri slabi și instabili (…) În România, forțele politice sunt atât de discreditate, încât te întrebi: cine să deconteze? Rușii ajută partidele anti-sistem în toate țările. Republica Moldova este într-un moment de oportunitate istorică excepțional. Când este război, credem noi că tăiem pensiile speciale? Pe generalul Ciucă nu l-a votat nimeni. Niște forțe obscure au decis ca România să fie condusă de un general. Comisia Europeană a zis să rezolvăm cu legea lobby-ului. În România nu există separația intereselor”, a declarat politologul Alina Mungiu Pippidi în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Întrebată dacă crede că anul viitor se va face rocada în fruntea Guvernului între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu dar și despre motivele pentru care USR a eșuat, Alina Mungiu Pippidi a răspuns:

„Într-un an o mulțime de lucruri vor fi radical diferite în România și Europa. În România, partidele sunt unite de patriotismul care trece prin serviciile secrete. Nu există părți autonome în societate, nu există personalități marcante. În România cine este la putere poate pierde alegerile. Cine câștigă în România alegerile ajunge sub control. Klaus Iohannis a devenit din președintele societății civile – președintele societății militarizate. În război, se găsesc scuze să fii militarizat decât civil. (…) Am îndemnat oamenii să facă un partid verde.Verzii au tronson puternic în Europa. În 5 săptămâni s-a pierdut controlul societății civile asupra USR. Partidele se controlează prin finanțare. În platformele sociale este o enormă manipulare. Nu este ciudat că societatea civilă din 2015-2018 nu mai există acum? Oameni din USR făcuseră ONG-uri de societate civilă ca să le folosească. Societatea civilă din 2017-2019 din România a fost o ficțiune, o invenție. Avem o pseudo-societate civilă și pseudo-partide. Președinții României nu renunță să conducă partidele din care au venit. În loc să fie mai puțin, serviciile secrete au fost mai mult folosite politic. Eu am încercat să ajut PDL să se revolte împotriva lui Băsescu. Nu este vina PNL că a fost făcut praf și pulbere. Nu conduc nici PSD, nici PNL în România. Și Zelenski a avut un oligarh în spate. N-ar fi rău ca 2-3 oameni de afaceri mari din România să scuture puțin sistemul. Nu există influenceri pe zona politică în România. Marii influenceri pe zona politică în România sunt serviciile secrete. Poți să pui orice mutulică Președinte al României. Generalul Ciucă are un contra record la comunicare. Dacă va fi o negociere – cine va fi premier și cine președinte – prezența va fi foarte slabă”.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Alina Mungiu Pippidi a analizat în interviul de pe Aleph News și despre cum ar putea arăta cursa prezidențială în 2024 în România:

„Generalul Ciucă pare să fie succesorul desemnat al lui Iohannis. Generalul Ciucă are cel mai slab potențial la votanți, este un non – candidat. PSD are la prezidențiale varianta Mircea Geoană. Geoană are multe șanse la prezidențiale. Geoană este destul de meritocratic. Geoană ar fi un președinte bun, e mai preocupat de zona externă. Cealaltă variantă a PSD ar fi Gabriela Firea. Suntem cel mai nesimțit Guvern din Europa, cu o singură femeie. Punctele slabe ale lui Firea sunt legate de soț și mandatul la Primăria Capitalei. Firea este bună pe comunicare și vulnerabilă pe Justiție. Cine să-l nominalizeze pe Dacian Cioloș? O finală Cioloș – Geoană ar fi niște alegeri frumoase și curat euro-atlantice. Ciucă e prea 100% fără calități. Domnul Ciolacu m-a impresionat pozitiv prin echilibru și luciditate. Ciolacu este măsurat și își știe limitele. Europa este în secolul XXI, numai România este în secolul XIX. În Europa se promovează femeile și minoritățile. Nu sunt sigură că Iohannis își găsește o poziție europeană. Iohannis nu este printre primii doi candidați pentru NATO. Bucureștiul nu merge bine. Orașul București merge foarte, foarte prost. Dacă nu-și apără Nicușor Dan mandatul, o să câștige Gabriela Firea. Nicușor Dan nu poate fi absolvit de vină”.

Alina Mungiu Pippidi a amintit în emisiunea OFF/OnTheRecord de pe Aleph News și despre problemele României cu statul de drept, libertatea presei și independența Justiției:

„În România, lucrurile nu se îmbunătățesc. Există un val de procese agresive, de hărțuire. Sunt judecători care dau sentințe aiurea. Sunt judecători care acționează la ordin. Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor a dispărut demult. Cazul de plagiat al lui Ciucă n-ar fi trebuit niciodată să ajungă în instanță. Acolo unde este o mare miză politică se intervine pe față în Justiție ca pe vremea Rodicăi Stănoiu. Dacă societății civile i-ar fi păsat de Justiție, ar fi toți în stradă din nou. CCR a fost principalul bastion al rezistenței contra statului paralel datorită lui Daniel Morar. CCR a trântit legile scandaloase ale lui Dragnea. Nu cred că CCR trebuia să trântească legea avertizorului de integritate. Să nu uităm că la guvernare este și UDMR care a fost un aliat al lui Dragnea și întotdeauna un adversar al legilor anticorupție. Aud la UDMR aceleași note anti – europene. Nu Klaus Iohannis a ales serviciile, ci serviciile l-au ales pe el. Draft-urile legilor securității au vrut să legalizeze o stare de fapt. Serviciile secrete în România au un imperiu economic, nu sunt sub control parlamentar. Este o tăcere lașă în societate. Dacă nu crește presiunea socială, nimeni nu va da înapoi puterea luată”.