• Ambasada Chinei la Bucureşti admite că au existat observaţii neprietenoase la adresa chinezilor din România

  • La nivel global, epidemia a provocat şi un val de xenofobie la adresa chinezilor

  • Beijingul a investit 4 miliarde de dolari pentru a stopa coronavirusul

Eşti în metrou. Cine vrei să se aşeze lângă tine – un arab cu un rucsac sau un chinez care strănută? E o dilemă închipuită, care a circulat pe Facebook şi Twitter zile în şir. Nu arată că suntem haioşi, ci că avem o mare doză de xenofobie în noi. De la începutul epidemiei, cei mai mulţi români au reacţionat raţional, pe baza dovezilor. Dar nu toţi.

„Mulţi prieteni şi-au exprimat simpatia şi condoleanţele faţă de poporul chinez şi au apreciat eforturile Chinei de a controla epidemia. […] În acelaşi timp, se ştie şi faptul că unii oameni care au înţeles greşit epidemia au făcut observaţii neprietenoase comunităţii de chinezi stabiliţi în România” – a explicat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în România la solicitarea Mediafax.

În alte ţări, virusul a provocat un val de xenofobie. Turiştii chinezi au fost interzişi în restaurante şi magazine sau au fost agresaţi pe stradă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

”Mizerabililor, plecaţi imediat la voi acasă! Sunteţi nişte r@#$ţi, îmi faceţi scârbă!”

Donald Yang Gabbha, student chinez în Strasbourg: „Alegeam fructele cu mâna şi o doamnă m-a întrebat brusc dacă am virusul. Am fost şocat!”

În Malaysia, 500.000 de oameni au semnat petiţia pentru a bloca intrarea în ţară a chinezilor. Pe reţelele sociale, chinezii le amintesc oamenilor că nu sunt viruşi. Iar un chinez italian care le-a cerut oamenilor să renunţe la prejudecăţi a fost îmbrăţişat de trecători.

Totul în timp ce Beijingul face eforturi uriaşe pentru a stopa epidemia.

Ambasada Chinei: „La 30 ianuarie, investiţiile Chinei în prevenirea şi controlul epidemiei au ajuns la 3,94 miliarde de dolari SUA. În Hubei au fost construite trei spitale noi, inclusiv Spitalul Huoshenshan, care a fost finalizat şi pus în funcţiune în timp de 10 zile. Datorită eforturilor neîntrerupte ale Chinei, rata de mortalitate a noului coronavirus la nivel naţional a fost menţinută sub 2,1%, mult mai mică decât cea a altor epidemii şi mai mică decât rata de 17,4% a gripei americane H1N1 din 2009.”SS

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220965761991222&set=a.1323107955220&type=3&theater

Sursă Foto: Twitter/China’s Daily