• Somnolența este declanșată în parte de fluxul și refluxul temperaturii corpului nostru.
  • Cercetătorii au dezvoltat o saltea și o pernă pentru a reproduce acest flux și reflux.
  • Salteaua răcește zonele centrale, în timp ce încălzește gâtul, mâinile și picioarele.

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au dezvoltat un sistem unic de perne și saltele care ar păcăli” corpul să adoarmă mai repede, prin încălzire și răcire. În timpul testelor, cercetătorii au arătat că sistemul i-a ajutat pe participanți să adoarmă cu aproximativ 58% mai repede decât în mod normal.

Din păcate, rămâne neclar cât ar putea costa sistemul sau când ar putea deveni disponibil, deși cercetătorii au acum un brevet pentru această tehnologie. Senzația de somnolență este declanșată în parte de fluxul și refluxul temperaturii corpului nostru.

Noaptea, temperatura corpului nostru scade în mod natural ca parte a unui ritm de 24 de ore, ceea ce ne spune că este timpul să mergem la culcare. Noi facilităm disponibilitatea de a adormi prin manipularea senzorilor sensibili la temperatura internă a corpului pentru a regla pentru scurt timp termostatul corpului, astfel încât acesta să creadă că temperatura este mai ridicată decât este în realitate”, a explicat Shahab Haghayegh, cercetător la Harvard Medical, care a contribuit la dezvoltarea saltelei în timp ce era la UT Austin.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cercetătorii au descoperit cum adorm oamenii

Pe baza acestor cunoștințe, cercetătorii și-au propus să înțeleagă dacă stimularea termică ar putea ajuta oamenii să doarmă. În 2019, echipa a realizat un studiu în care a arătat că efectuarea unei băi calde cu o oră sau două înainte de culcare i-a ajutat pe oameni să adoarmă rapid și să doarmă mai bine.

În acest studiu de urmărire, cercetătorii au decis să dezvolte o saltea cu temperatură controlată și o pernă încălzitoare pentru a crea un efect similar. Au fost dezvoltate două stiluri de saltele, unul dintre ele folosind apă pentru a regla temperatura, iar celălalt folosind aer.

Un stil a utilizat apă în circulație pentru a crea și controla cele două zone de temperatură ale saltelei, iar celălalt stil a utilizat fluxul de aer pentru a crea și controla, de asemenea, cele două zone de temperatură ale saltelei”, au explicat cercetătorii în studiul lor, publicat în Journal of Sleep Research.

Sistemul utilizează surse de răcire și încălzire separate

Salteaua răcește zonele centrale ale corpului până la 25C, în timp ce încălzește gâtul, mâinile și picioarele până la 33C.

Acest lucru crește fluxul sanguin pentru a disipa căldura corpului, păcălindu-vă să vă simțiți somnoros. Pentru a testa sistemul, cercetătorii au recrutat 11 participanți, cărora li s-a cerut să se culce cu două ore mai devreme decât de obicei.

În unele nopți, șase dintre participanți au folosit salteaua pe bază de aer și cinci salteaua pe bază de apă, în timp ce în alte nopți au folosit o saltea de bază. Rezultatele au arătat că sistemul cu temperatură controlată i-a ajutat pe participanți să adoarmă cu aproximativ 58% mai repede – fără a exista o diferență semnificativă între salteaua cu apă și cea cu aer.