• Rusia anunţă că se retrage din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) după 2024.
  • SUA şi Rusia, alături de alţi parteneri, au colaborat cu succes la ISS începând din 1998.
  • Însă, relaţiile s-au deteriorat de când Rusia a invadat Ucraina, iar Rusia a ameninţat că va renunţa la proiect din cauza sancţiunilor occidentale împotriva sa.

Rusia anunţă că se retrage din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) după 2024 şi că va construi în schimb propria staţie, relatează BBC, citat de Mediafax.

SUA şi Rusia, alături de alţi parteneri, au colaborat cu succes la ISS începând din 1998.

Însă, relaţiile s-au deteriorat de când Rusia a invadat Ucraina, iar Rusia a ameninţat că va renunţa la proiect din cauza sancţiunilor occidentale împotriva sa.

Recomandări

VA AVEA UE NOI MEMBRI?
UNDE SCHIEZI AZI?
CINE E BABSI ZANGERL?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z INVESTEȘTE ÎN MENTORAT ONLINE

Nu este imediat clar ce înseamnă această decizie pentru viitorul ISS, dar NASA a declarat că nu a primit încă nicio notificare oficială privind intenţia Rusiei de a se retrage din program.

ISS, un proiect comun care implică cinci agenţii spaţiale, se află pe orbita Pământului din 1998 şi a fost folosită pentru a efectua mii de experimente ştiinţifice.

ISS a fost aprobată să funcţioneze până în 2024, dar SUA doresc să prelungească perioada cu încă şase ani, cu acordul tuturor partenerilor.

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, Iuri Borisov, directorul Roscosmos, a declarat că organizaţia îşi va îndeplini obligaţiile faţă de partenerii săi, dar a fost luată decizia de a renunţa la proiect după 2024.

„Cred că până la acea dată vom începe să punem la punct o staţie orbitală rusă”, a declarat Borisov, adăugând că noua staţie este prioritatea principală a agenţiei sale.

China, cu un pas mai aproape de a-și crea propria stație spațială

Și China a lansat, duminică, pe orbită, al doilea din cele trei module ale stației spațiale, lăsând țării doar un ultim pas înainte de a avea o stație complet operațională.

Se așteaptă ca stația spațială Taigong să fie cu echipaj uman și operațională până la sfârșitul anului 2022, iar al treilea și ultimul modul este programat să fie lansat în octombrie.

China trebuie să se bazeze pe propriile sale stații spațiale după ce i s-a interzis accesul la Stația Spațială Internațională din cauza obiecțiilor SUA.

Investițiile chinezești în zboruri spațiale și în alte tehnologii de rachete au loc în contextul unei curse a înarmărilor în curs de desfășurare cu SUA și Rusia. Toate cele trei țări dezvoltă, în prezent, arme hipersonice.