• Atât Rishi Sunak, cât şi rivalul său, secretarul de Externe Liz Truss, au vorbit despre regimul de la Beijing în termeni duri.
  • Sunak a promis că va riposta împotriva Chinei dacă va fi ales.
  • Truss a spus că Regatul Unit ar trebui să limiteze exporturile de tehnologie către „regimuri autoritare”.

CNN transmite că atât fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak, cât şi rivalul său, secretarul de Externe Liz Truss, au vorbit despre regimul de la Beijing în termeni duri, ambii considerând că Regatul Unit trebuie să îşi apere valorile împotriva influenţei Chinei.

„Vreau să le clarific anumitor politicieni britanici că a face remarci iresponsabile despre China, inclusiv exagerarea aşa-numitei  ameninţări  chineze nu poate duce la rezolvarea problemelor Marii Britanii”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian.

Sunak a susţinut într-o declaraţie din acea zi că China şi Partidul Comunist la guvernare reprezintă „cea mai mare ameninţare la adresa Marii Britanii, securităţii şi prosperităţii lumii în acest secol”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

El a promis că va riposta împotriva Chinei dacă va fi ales, inclusiv prin închiderea institutelor Confucius finanţate de Beijing din Marea Britanie.

În 2020, reţeaua a fost desemnată ca  fiind una de spionaj de către Statele Unite, un mijloc prin care China îşi exercita influenţa asupra campusurilor studenţeşti.

Operatorii institutului au negat aceste acuzaţii, spunând că se concentrează pe studierea limbii şi culturii chineze. 

Sunak a mai spus că va construi o alianţă „în stil NATO” a „naţiunilor libere” pentru a aborda ameninţările cibernetice din China. 

Truss, care a fost văzut în Partidul Conservator ca un şoim chinez, a încercat să desconsidere poziţia lui Sunak privind China ca o inversare, arătând luni că el a avut  „dorinţa de a întreţine relaţii economice mai strânse cu China” pe vremea când conducea Trezoreria.

Anul trecut, vorbind în calitate de cancelar, Sunak a cerut o „relaţie matură şi echilibrată” cu Beijingul.

În prima dezbatere între cei doi de luni, Truss a spus că Regatul Unit ar trebui să limiteze exporturile de tehnologie la „regimuri autoritare”. Ea a spus, de asemenea, că ar trebui să reprime companii precum platforma de social media TikTok, deţinută de gigantul media chinez Bytedance. 

„Nu cred că este inevitabil ca China să fie cea mai mare economie din lume. De fapt, am permis noi ca acest lucru să se întâmple”, a spus Truss la dezbaterea găzduită de BBC News.