• Persoanele care au un somn nesănătos și un stil de viață sedentar ar putea fi mai predispuse la apariția bolii ficatului gras.
  • O îmbunătățire moderată a calității somnului a redus cu 29% riscul de îmbolnăvire a ficatului.
  • Boala ficatului gras este principala boală hepatică cronică la nivel mondial, afectând aproximativ un sfert din populația adultă globală.

Persoanele care au un somn nesănătos și un stil de viață sedentar ar putea fi mai predispuse la apariția bolii ficatului gras. O îmbunătățire moderată a calității somnului a redus cu 29% riscul de îmbolnăvire a ficatului.

Boala ficatului gras este principala boală hepatică cronică la nivel mondial, afectând aproximativ un sfert din populația adultă globală.

Potrivit statisticilor, până la unul din trei britanici se află în stadii incipiente ale acestei afecțiuni, în care există cantități mici de grăsime în ficat, scrie Independent.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

În stadiile incipiente, de obicei nu provoacă nici un rău, dar poate duce la afecțiuni hepatice grave, inclusiv ciroză – cicatrizarea (fibroza) ficatului, dacă se agravează. Un risc crescut de apariție a diabetului, a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale este de asemenea asociat în mod obișnuit cu un nivel ridicat de grăsime în ficat.

Potrivit noilor cercetări, publicate joi în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine, persoanele cu obiceiuri proaste de somn pe timp de noapte și cu somn prelungit în timpul zilei „au cel mai mare risc de a dezvolta boala ficatului gras”.

Yan Liu, de la Guangdong Provincial Key Laboratory of Food, Nutrition and Health și Sun Yat-sen University din Guangzhou, China, a declarat: „Studiul nostru a constatat că o îmbunătățire moderată a calității somnului a fost legată de o reducere cu 29% a riscului de apariție a bolii ficatului gras.”

Cercetătorii au analizat comportamentele de somn auto-raportate de 5.011 adulți chinezi cu boli ale ficatului gras și au constatat că adormitul târziu, sforăitul și somnul de peste 30 de minute în timpul zilei au fost asociate în mod semnificativ cu un risc crescut de boli ale ficatului gras.

O îmbunătățire moderată a calității somnului a redus cu 29% riscul de boală a ficatului gras.

Dar studiul a dedus, în general, că persoanele cu un stil de viață sedentar și obezitate au resimțit efecte adverse mai proeminente din cauza calității slabe a somnului decât ceilalți.

„Studiul nostru oferă dovezi că până și o îmbunătățire moderată a calității somnului este suficientă pentru a reduce riscul de boală a ficatului gras, în special la cei cu un stil de viață nesănătos”, a declarat Dr. Liu.

„Având în vedere că o mare parte din persoanele care suferă de o calitate slabă a somnului sunt subdiagnosticate și subtratate, studiul nostru solicită mai multe cercetări în acest domeniu și strategii de îmbunătățire a calității somnului.”