• Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din Yale au descoperit că persoanele care iau beta-blocante sau medicamente antiplachetare, precum aspirina, au un risc mai mare de a suferi un atac de cord atunci când este cald afară.
  • În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 2.494 de cazuri în care pacienții au suferit un atac de cord non-fatal în Augsburg, Germania, în timpul lunilor cu vreme caldă, din mai până în septembrie, între 2001 și 2014. Aceștia au comparat expunerea la căldură în ziua atacului de cord față de aceleași zile ale săptămânii din aceeași lună.
  • În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că pacienții mai tineri, cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani, care luau beta-blocante și medicamente antiplachetare, erau mai vulnerabili la atacurile de cord cauzate de căldură comparativ cu pacienții mai în vârstă, chiar dacă bătrânii aveau mai multe cazuri de boli de inimă.

Vara poate fi o perioadă periculoasă pentru cei care au probleme cardiace, mai ales dacă iau anumite medicamente.

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din Yale au descoperit că persoanele care iau beta-blocante sau medicamente antiplachetare, precum aspirina, au un risc mai mare de a suferi un atac de cord atunci când este cald afară, potrivit StudyFinds.

„Pacienții care iau aceste două medicamente au un risc mai mare”, spune primul autor al studiului, Kai Chen, profesor asistent în cadrul Departamentului de Epidemiologie (Sănătate a Mediului), într-un comunicat al universității. „În timpul valurilor de căldură, ei ar trebui să ia într-adevăr măsuri de precauție”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 2.494 de cazuri în care pacienții au suferit un atac de cord non-fatal în Augsburg, Germania, în timpul lunilor cu vreme caldă, din mai până în septembrie, între 2001 și 2014. Aceștia au comparat expunerea la căldură în ziua atacului de cord față de aceleași zile ale săptămânii din aceeași lună.

Rezultatele arată că persoanele care au luat medicamente antiplachetare au avut un risc cu 63% mai mare de a suferi un atac de cord, iar cei care au luat beta-blocante au avut o creștere de 65%. Cercetătorii spun că pacienții care au luat atât beta-blocante, cât și medicamente antiplachetare au înregistrat un risc uluitor de 75 la sută mai mare de a suferi un atac de cord.

Dimpotrivă, cei care nu au luat aceste medicamente pentru inimă nu și-au văzut probabilitatea de a suferi un atac de cord crescut în zilele călduroase.

Cercetătorii spun că există un indiciu care arată cu degetul spre aceste medicamente

Este important de reținut că studiul nu dovedește că administrarea de beta-blocante și medicamente antiplachetare declanșează în mod direct un atac de cord în zilele călduroase și nici nu îi face pe oameni mai vulnerabili la suferința unui eveniment cardiac.

Deși este posibil ca aceste medicamente să fi crescut riscul de atac de cord pe timp de caniculă, autorii studiului spun că este, de asemenea, fezabil ca afecțiunile cardiace de bază ale pacienților să explice atât medicamentele, cât și predispoziția mai mare la atac de cord pe timp de caniculă.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că există un indiciu care arată cu degetul spre aceste medicamente.

În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că pacienții mai tineri, cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani, care luau beta-blocante și medicamente antiplachetare, erau mai vulnerabili la atacurile de cord cauzate de căldură comparativ cu pacienții mai în vârstă, chiar dacă bătrânii aveau mai multe cazuri de boli de inimă.

Statinele pot provoca, de asemenea, o problemă

Studiul a arătat, de asemenea, că alte medicamente pentru inimă nu par să aibă o legătură cu atacurile de cord cauzate de căldură – cu excepția statinelor.

Statinele sunt o clasă de medicamente care reduc nivelul lipidelor și încetinesc boala la cei care prezintă un risc ridicat de afecțiuni cardiovasculare. Acestea sunt cele mai frecvente medicamente pentru scăderea colesterolului.

Cercetătorii spun că atunci când persoanele mai tinere au luat statine, medicamentul a afișat o legătură cu un risc de peste trei ori mai mare de atac de cord în zilele călduroase.

„Avem ipoteza că unele dintre medicamente pot face dificilă reglarea temperaturii corpului”, notează Chen, adăugând că intenționează să descâlcească aceste relații în cadrul unor studii viitoare.